Vrijwel alle pakketjes - inclusief herexamens - zijn nu bezorgd

Onder de chauffeurs van PostNL brak deze week een staking uit. De ZZP'ers waren het niet eens met de nieuwe tarieven die het postbedrijf hun wil bieden voor de bezorging van pakketten.
Onder de chauffeurs van PostNL brak deze week een staking uit. De ZZP'ers waren het niet eens met de nieuwe tarieven die het postbedrijf hun wil bieden voor de bezorging van pakketten. Foto ANP / Evert Elzinga

Alle pakketjes die vanwege de stakingen bij PostNL waren blijven liggen, zijn naar verwachting vandaag bezorgd. Alleen in Amsterdam-West duurt het mogelijk nog wat langer. Dat meldt een woordvoerder van het bedrijf aan Novum.

Dinsdag brak een wilde staking uit bij het distributiecentrum in Amsterdam-West en breidde de staking zich snel uit naar andere plaatsen. Ruim 80 procent van de pakketbezorgers is niet in dienst van PostNL, zij werken op contractbasis en krijgen per stuk betaald. Omdat het volume pakketjes groeit, dacht PostNL dat de kostprijs wel omlaag kon. Daar waren de bezorgers het niet mee eens. En na ruim drie dagen actievoeren kregen ze hun gelijk.

Gisteren bereikten de stakers en het postbedrijf een akkoord en werd de bezorging van de 90.000 pakketjes die waren blijven liggen hervat. De eenzijdig afgekondigde tariefsverlaging is van de baan en de opzegtermijn van een contract is verlengd van één naar drie maanden.

Ook ‘zoekgeraakte’ herexamens bezorgd’

Ook alle herexamens die ‘kwijt’ waren zijn volgens PostNL bezorgd. Donderdag werd bekend dat de herexamens van tien scholen zoek waren. Het ging om examens die al door een tweede corrector waren nagekeken en waren teruggestuurd naar de scholen. Vanwege het zoekraken van de herexamens werd gesproken over het ‘reconstrueren’ van de cijfers door de scholen met hulp van de tweede corrector als de examens niet snel boven water zouden komen. Een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs kan het bericht nog niet bevestigen.

Alleen in Amsterdam-West nog wat problemen

Alleen in Amsterdam-West wordt het lastig om vandaag alle pakketjes bezorgd te krijgen, omdat vooral daar veel chauffeurs staakten. PostNL denkt dat deze locatie maandag aan het einde van de dag helemaal ‘schoon’ is.