Viognier bij pittige curry

Bij curry’s wordt nog wel eens een ijskoude pils geschonken. Te begrijpen: zijn het echt uitgesproken pittige uitvoeringen dan is bier de aangewezen manier om de smaakpapillen nat te houden. Wijn delft echt het onderspit. Mildere curry’s blieven daarentegen wel wijn. Vormen lam of rund de hoofdbestanddelen dan valt zelfs rood in de smaak. Lichtgekoelde Beaujolais is een opfrisser, maar ook steviger soorten kunnen. Dan bij voorkeur gemaakt van druiven die in de nieuwe wijnwereld zijn opgegroeid. Merlot en vooral Amerikaanse zinfandel hebben een ‘zoetje’ dat een mooi bruggetje slaat naar het zoetje in het gerecht. Toch biedt wit meer mogelijkheden. De enigszins in onmin geraakte Elzasser Gewurztraminer (let op: zonder twee puntjes op de u) wenst zich te revancheren. Of anders Duitse Riesling Spätlese. Maar – hoe verrassend – de viognier die smaakprofessor Peter Klosse vorige week in mijn rubriek aanbeval bij Hollandse Nieuwe, blijkt ook de perfecte kipcurrywijn te zijn.

Gnarly Head Viognier 2011, Californië Tijdelijk 6,99 euro, Mitra