Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

een rustige dag voor Laurens ten Dam

Foto Reuters / Pascal Pochard Casabianca

Laurens ten Dam houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een persoonlijke reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/63599829[/strava]

Een rustige dag, zegt Laurens ten Dam na afloop. Ook al staat er 210 kilometer op de fietscomputer, een gemiddelde van 42,4 km/u en een maximum snelheid van 77,4 km/u.

“Het plan was dat iemand van ons in de ontsnapping mee was. Het is voor mij zaak om me deze dagen zo rustig mogelijk te houden. We bekijken het van dag tot dag.”

Van de commotie met de bus op de finishlijn was er volgens Ten Dam in het peloton weinig te merken.

“We wisten dat er iets aan de hand was, ik dacht dat er mensen aan het staken waren. Net op televisie heb ik gezien dat het een bus was.”

Voor Ten Dam maakte het weinig uit. “Ik ben toch geen sprinter, dus ik hoef niet mee te doen met dat gedrang vooraan. Gelukkig kon ik de valpartij ontwijken.”

Onderweg werd Ten Dam ook nog eens drie keer King Of The Mountain.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Ook dat hoort bij de Tour.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.