Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

TomTom overweegt onderdelen af te stoten

TomTom, de Nederlandse maker van navigatiesoftware, onderzoekt de mogelijkheid om onderdelen af te stoten. “We moeten onze knopen tellen”, zegt topman Harold Goddijn in een interview met NRC Handelsblad.

De TomTom applicatie voor iPhone.
De TomTom applicatie voor iPhone. Foto ANP / Jerry Lampen

TomTom, de Nederlandse maker van navigatiesoftware, onderzoekt de mogelijkheid om onderdelen af te stoten. “We moeten onze knopen tellen”, zegt topman Harold Goddijn in een interview met NRC Handelsblad.

Afstoten van de consumententak sluit hij niet uit. Die tak maakt de gps-systemen waarmee TomTom uitgroeide tot wereldmerk. Goddijn: “De consumententak draagt bij aan het merk TomTom, maar vertroebelt wel de werkelijke waarde van het bedrijf, en onze groeimogelijkheden.”

De vraag naar navigatiekastjes, nog de helft van TomToms omzet, daalt elk jaar met tien tot vijftien procent. Dat is voornamelijk te wijten aan de opkomst van de smartphone, met name die van Google. Door de gratis concurrentie ziet TomTom zich ook genoodzaakt de abonnementen op verkeersdiensten en kaartenupdates in zijn nieuwste navigatiesystemen af te schaffen. Goddijn:

“Het is lastig te voorspellen wat de consumentenmarkt op lange termijn gaat doen – ook lastig voor investeerders.”

Koers TomTom lijdt al jaren onder crisis

De koers van TomTom staat al jaren rond de vier euro. In de hoogtijdagen, rond 2008, lag de koers rond de zestig euro. In dat jaar overlaadde TomTom zich met schulden om kaartenmaker TeleAtlas over te nemen. Daarna volgde de crisis, en de opkomst van Googles Android-telefoons.

TomTom heeft meer verwachtingen van samenwerking met de auto-industrie en licentieverkoop, onder meer aan Apple.