Postcode Loterij wil voorrang krijgen bij internetgokken

Poelmann vreest voor de positie van zijn Postcodeloterij als online gokken wordt gelegaliseerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Postcode Loterij vreest sterk teruglopende inkomsten als gevolg van de komende legalisering van het internetgokken. Dat zegt oprichter Boudewijn Poelmann vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Daardoor zouden ook goede doelen veel minder geld ontvangen.

Poelmann eist daarom een voorkeursbehandeling in de nieuwe wetgeving om de buitenlandse concurrentie beter aan te kunnen. Hij wil een jaar eerder met internetgokken mogen beginnen dan buitenlandse aanbieders zoals Pokerstars en Ladbrokes. Ook zegt hij dat het kabinet buitenlandse aanbieders moet verplichten de helft van hun inkomsten te gaan afdragen aan goede doelen, net zoals de Postcodeloterij doet.

De Postcodeloterij, Bankgiroloterij en Vriendenloterij – die vallen onder zijn bedrijf Novamedia – krijgen via hun deelnemers jaarlijks zo’n 800 miljoen euro binnen. De helft daarvan gaat verplicht naar goede doelen zoals Natuurmonumenten, Oxfam Novib en het Oranje Fonds.

Poelmann vreest dat dergelijke geldstromen sterk zullen afnemen als buitenlandse aanbieders van internet gokken vrij spel krijgen op de Nederlandse markt. Staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft daarover vorige maand een conceptwet gepresenteerd en wil internetgokken per 1 januari 2015 legaliseren. Zijn loterijen zullen dus ook een vergunning aanvragen. Poelmann wil zich richten op internetspelletjes en eventueel sportweddenschappen. Poker ziet hij niet zitten. “Dat is te serieus” en past niet bij het imago van de loterijen.

    • Camil Driessen en Kees Versteegh