Oppositie nog niet tevreden met uitleg Schultz over aandelen partner

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen-Maas tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

De oppositie wil meer uitleg van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over de aandelen die haar man had in een bedrijf dat met haar ministerie was verbonden. De Volkskrant concludeerde vandaag dat de aandelen niet zijn gemeld, maar de minister ontkent dat.

De man van Schultz Van Haegen, Haro, verdiende volgens de krant in 2011 zo’n 2,9 miljoen euro met de verkoop van een bedrijf waar ook certificeringsbedrijf Kiwa onder viel. Kiwa verzorgt onder meer in opdracht van het ministerie van Infrastructuur de uitgifte van vergunningen voor de vervoersbranche.

De minister stelde vanochtend in een schriftelijke verklaring dat ze in een gesprek met premier Mark Rutte, toen nog formateur, wel heeft gemeld dat haar man aandelen had zonder dat zij zeggenschap had over de beleggingen. SP-Kamerlid Farshad Bashir wil weten of daarbij ook duidelijk is gemaakt dat het niet ging om aandelen in zomaar een bedrijf, maar aandelen in een bedrijf dat banden had met haar ministerie.

Vraag of beleid minister waarde aandelen heeft beïnvloed

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil weten of het beleid van de minister de waarde van de aandelen van haar partner heeft beïnvloed. De woordvoerder van de minister stelde eerder zaterdag dat zij geen beslissingen heeft genomen die invloed hadden op de winstgevendheid van Kiwa in de periode voor het werd verkocht.

In het toenmalige Handboek voor aantredende ministers staat dat aandelen van een partner niet relevant worden geacht, tenzij een aanstaand minister zeggenschap over de beleggingen heeft. Schultz van Haegen had dat volgens eigen zeggen niet, daarom concludeert ze dat ze volgens het handboek heeft gehandeld.

SP wil brief van Rutte over kwestie

Bashir wil verdere uitleg in een brief van de minister en van Rutte. “Daarin moet alles op een rij worden gezet. Dat is wel zo transparant.” De inhoud van de brief bepaalt volgens hem wat de volgende stap van zijn partij wordt. Van Tongeren vindt dat afspraken moeten worden gemaakt over meer openheid rond de financiële belangen van bewindspersonen. “Zodat achteraf de schijn van belangenverstrengeling niet kan ontstaan.”

Het toenmalige handboek geeft overigens ook uitleg waarom de aandelen van een partner niet relevant worden geacht. In de huidige maatschappij zijn mensen economisch onafhankelijk, daar past het niet bij om van een partner te eisen dat hij ingrijpende financiële veranderingen doorvoert om de kandidatuur van zijn vrouw mogelijk te maken. Ook zou het ongewenst zijn als een ministerschap onbereikbaar wordt “enkel en alleen vanwege de maatschappelijke positie van de partner”. (Novum)