Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opnieuw Nederlandse jihadstrijder dood in Syrië

Het aantal omgekomen Nederlandse strijders in Syrië is opgelopen tot drie.
Het aantal omgekomen Nederlandse strijders in Syrië is opgelopen tot drie. Foto Reuters / Malek Al Shemali

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadstrijder om het leven gekomen. Het gaat om de van oorsprong Turkse M.Ö. Dat bevestigen ingewijden aan NRC Handelsblad. Ö. zou ongeveer tweeënhalve week geleden gesneuveld zijn.

Zijn advocaat, Bart Nooitgedagt, zegt het bericht te kunnen “bevestigen noch ontkennen.” Wanneer hij voor het laatst contact heeft gehad met zijn client wil Nooitgedagt niet zeggen.

Ö. is al ruim tien jaar bekend bij de Nederlandse politie en inlichtingendiensten, maar hij werd nooit veroordeeld. In 2002 werd hij gelinkt aan het uitreizen van twee Eindhovense jongens naar de Indiase deelstaat Kasjmir. Zij werden gedood na gevechten met soldaten. Ö. zat negen maanden vast maar werd vrijgesproken.

Ö zat vast op terreurafdeling in Vught

In 2005 en 2007 werd hij wederom gearresteerd voor het assisteren bij jihadreizen van moslimjongeren uit Nederland. Hij zat vast op de speciale terreurafdeling van de gevangenis in Vught. En ook onlangs werd hij in verband gebracht met uitreizende jihadisten. Een groep Haagse ouders deed, zo berichtte de Volkskrant, aangifte tegen onder meer Ö. vanwege het ronselen van jongeren voor de jihad in Syrië.

Ö. werd in 1970 geboren in Zuidoost-Turkije. Hij woonde een tijd in Eindhoven en ging in die periode naar de in die stad gevestigde radicale moskee Al Fourqaan. Via Rotterdam belandde hij uiteindelijk in de Haagse Schilderswijk.

Voor zover bekend is Ö. de derde Nederlandse Syrië-ganger die de dood vindt bij de burgeroorlog in het land. Eerder stierf de 20-jarige Mourad M. Hij maakte deel uit van een groep van ongeveer twintig jongeren die vanuit Delft naar Syrië waren gegaan. Het tweede slachtoffer, de eveneens 20-jarige Sofian E., was een bekende van Mourad en kwam uit de buurt van Rotterdam.

AIVD bezorgd over jihadgangers die weer terugkeren

Er zijn inmiddels tientallen Nederlandse moslimjongeren naar Syrië gegaan om mee te vechten tegen de Syrische president Assad. Dat vertelde het hoofd van de inlichtingendienst AIVD Rob Bertholee in februari. De AIVD maakt zich met name zorgen over jongeren die getraind en met geweldservaring uit de conflicthaarden weer terugkeren naar Nederland.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde in maart het dreigingsniveau naar ‘substantieel’, het op een na hoogste van vier dreigingsniveaus. “Signalen van radicalisering van jongeren in Nederland en een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië” waren belangrijke redenen voor die verhoging.