Documenten Snowden: NSA bespioneert diplomaten EU

Het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade, Maryland.
Het hoofdkwartier van de NSA in Fort Meade, Maryland. Foto Reuters / NSA

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft ook EU-diplomaten in Washington en bij de Verenigde Naties bespioneerd. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van documenten in bezit van klokkenluider Edward Snowden. Journalisten van het blad hebben een deel van de documenten ingezien.

De NSA zou afluisterapparatuur hebben geïnstalleerd in de kantoren van EU-diplomaten, waardoor ontmoetingen en telefoongesprekken konden worden afgeluisterd. Ook zou de NSA interne computernetwerken zijn binnengedrongen om toegang te krijgen tot e-mails en documenten. Dit alles staat in een ‘top secret’-document uit september 2010, waarin de EU uitdrukkelijk als ‘doelwit’ wordt genoemd.

Amerika wil de voormalige NSA-medewerker Snowden vervolgen voor het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen. Snowden verliet vorige week Hong Kong en verblijft nog steeds in de transitzone van de luchthaven van Moskou. Hij heeft asiel aangevraagd in Ecuador.

De onthullingen van Snowden

7 juni
The Guardian en The Washington Post onthullen PRISM, het geheime elektronische afluisterprogramma dat de NSA live toegang geeft tot gegevens van negen grote internetbedrijven, waaronder Google, Facebook en Apple.

8 juni
‘Boundless Informant’ wordt onthuld, het systeem dat de NSA gebruikt om de data die het wereldwijd verzamelt te categoriseren en analyseren.

14 juni
De South China Morning Post beweert dat de NSA sinds 2009 inbreekt in computers in China en Hongkong.

16 juni
Uit documenten van Snowden blijkt dat Britse inlichtingendiensten in 2009 tijdens de top van de G20 in Londen het telefoon- en e-mailverkeer van bezoekende buitenlandse diplomaten hebben afgeluisterd.

21 juni
The Guardian bericht over ‘Tempora’, het afluisterprogramma van de Britse inlichtingendienst GCHQ: meer dan 200 glasvezelkabels worden aftapt en informatie over e-mails en telefoongesprekken gedeeld met de VS.

23 juni
Snowden onthult dat de NSA op grote schaal Chinese computernetwerken heeft gehackt en 900 miljard Chinese sms’jes en honderden miljoenen mobiele telefoongesprekken heeft gelezen en afgeluisterd.