Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Miljardenstrop voor staat bij snelle beursgang ABN Amro

Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

De staat zal vele miljarden verliezen op een beursgang van ABN Amro. Op dit moment zou de bank maximaal 13 miljard euro opleveren, terwijl de overheid er sinds 2008 zo’n 32 miljard euro in heeft geïnvesteerd. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van berekeningen van financieel analisten.

Bijna vijf jaar na de nationalisatie van ABN Amro eist de Tweede Kamer duidelijkheid over wat er met de bank moet gebeuren. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) stuurt na de zomer een brief naar de Kamer waarin hij, als enige aandeelhouder, zijn voorkeur zal uitspreken.

Een beursgang was tot nu toe het uitgangspunt. Vorige week zei bestuursvoorzitter Zalm dat de bank daar klaar voor is. En donderdag deed werkgeversvoorzitter Wientjes een klemmend beroep op het kabinet om “het tafelzilver” te verkopen en zo de staatsschuld te verlichten. Maar een beursgang zal tot een enorm verlies leiden.

Marktwaarde banken lager door financiële crisis

Als gevolg van de financiële crisis ligt de marktwaarde van Europese banken momenteel aanzienlijk lager dan de boekwaarde. “De winstgevendheid zal vele malen kleiner zijn dan voorheen en bezittingen zullen tegen hun marktwaarde in de boeken moeten komen te staan”, zegt Lemer Salah, bankenanalist bij SNS. Matthias de Wit, van vermogensbeheerder Petercam, verwacht dat een beursgang van ABN Amro ruim 11 miljard kan opleveren. “Dat zal dus een stevige verliespost worden voor de Nederlandse staat”, voorspelt hij.