Koenjit kip

Eten in een vliegtuig moet zouter en zoeter zijn dan op de grond, omdat we zo hoog en in de cabineomstandigheden slechter proeven. Zuur, bitter en pittig blijf je daarentegen wel proeven. Het is dus beter om niet vooral veel zout toe te voegen maar gekruide, pittige gerechten te serveren. Nu zullen niet veel mensen

Eten in een vliegtuig moet zouter en zoeter zijn dan op de grond, omdat we zo hoog en in de cabineomstandigheden slechter proeven. Zuur, bitter en pittig blijf je daarentegen wel proeven. Het is dus beter om niet vooral veel zout toe te voegen maar gekruide, pittige gerechten te serveren.

Nu zullen niet veel mensen van plan zijn om luchtkok te worden. Deze curry smaakt ook aan de grond heel pittig en laat zich behoorlijk goed opwarmen. Alle reden om hem te maken (hij ziet er ook nog mooi geel uit).

Wie hem zonder kip wil maken zou de kip in dit geval gerust door tofu kunnen vervangen, de saus maakt dat pittig en leuk genoeg. Voeg in dat geval misschien nog een extra pepertje toe. Dat kan nooit kwaad.

Koenjit kip

2 el plantaardige olie

1 grote ui

3 tenen knoflook

1 (of meer) kleine groene peper, van zaad ontdaan

450 g kippenvlees (bijvoorbeeld van kippenpoten, maar zonder bot) in stukjes

1 el gemalen koenjit (geelwortel) of een stuk geraspte verse koenjit

1 el fijngehakte sereh (citroengras)

1 dessertlepel taotjo of Chinese bonensaus (in potjes bij de meeste supermarkten te krijgen)

5 dl kokosmelk (uit blik)

Eroverheen

geroosterde pinda’s

gehakte koriander

Bak de ui, de knoflook en de peper in een wok in de hete olie. Voeg na een minuutje de stukjes kip toe en bak die al roerend een minuut of drie tot het kippenvlees wit geworden is.

Doe alle andere ingrediënten erbij maar houd een paar eetlepels kokosmelk apart.

Sudder het geheel op laag vuur, ongeveer een half uur, tot de kip gaar is. (Wie kipfilet gebruikt, suddert veel korter. Die houdt dan een wat dunnere saus.) Roer af en toe.

Doe het gas uit en roer de apart gehouden kokosmelk erdoor. Serveer bestrooid met de pinda’s en de koriander en met een schaal witte rijst.