Hoofdverdachte De V. kreeg miljoenen, ‘maar niet van Vestia’

Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag.
Het kantoorgebouw van Vestia in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

De hoofdverdachte in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia, oud-kasbeheerder Marcel de V., heeft tegenover de politie erkend dat hij miljoenen euro’s aan neveninkomsten heeft ontvangen. Marcel de V. schat zelf dat het gaat om zes à zeven miljoen euro, waar hij keurig 52 procent belasting over heeft betaald. Alleen, volgens de kasbeheerder hadden die inkomsten helemaal niets met Vestia te maken, bevestigen bronnen rond het politieonderzoek tegenover NRC Handelsblad.

Justitie heeft Marcel de V. vorig jaar twee maanden vastgehouden en beslag gelegd op zijn bezittingen. Volgens justitie hebben Marcel de V. en een financieel adviseur, Arjan G., zich jarenlang verrijkt ten koste van de woningcorporatie. Arjan G. fungeerde als tussenpersoon als de kasbeheerder voor Vestia renteverzekeringen op leningen (derivaten) afsloot met banken. Arjan G. kreeg voor zijn werk miljoenen aan provisie van banken die hij deels doorsluisde naar Marcel de V.

Maar de voormalige kasbeheerder beweert dat hij Vestia helemaal niet heeft opgelicht. De V. heeft de politie verteld dat hij al die miljoenen gewoon kreeg voor een gouden tip. Hij zou Arjan G. eind 2005, begin 2006 hebben geadviseerd om voortaan niet de woningcorporaties zoals Vestia, maar de banken te laten betalen voor zijn werk als tussenpersoon. Zo waren de corporaties goedkoper uit en hielden ze meer geld over om zaken te doen met Arjan G., was het idee.

G. zegt dat hij De V. wel betaalde uit omzet Vestia

Marcel de V. zou mondeling met Arjan G. hebben afgesproken dat hij niet wilde verdienen aan Vestia. De miljoenen die hij kreeg zou Arjan G. hebben verdiend aan andere transacties met andere woningcorporaties. Maar de tussenpersoon heeft zelf tegen de politie gezegd dat hij Marcel de V. wel degelijk betaalde uit zijn omzet van Vestia. Hij was bang dat de kasbeheerder naar een andere tussenpersoon zou overstappen en het geheime handeltje voorbij zou zijn.

Overigens was Vestia niet goedkoper uit door de ‘gouden tip’ van Marcel de V. De Franse bank Société Générale bijvoorbeeld berekende de bemiddelingskosten voor Arjan G. gewoon door aan Vestia, heeft een medewerker de politie verteld. Voor zijn collega’s bij Vestia hield Marcel de V. verborgen dat hij met een tussenpersoon werkte. Société Générale heeft in 2011 nog met hem meegewerkt om de bemiddelingskosten voor Arjan G. uit de contracten te halen.

Marcel de V. loste met de miljoenen zijn hypotheek af, richtte zijn woonboerderij in Hazerswoude in, kocht voor een paar ton aan dure wijn, betaalde er zijn scheiding mee en belegde een deel. Na een jaar of vijf jaar zou zijn handeltje met Arjan G. in 2010 zijn gestopt, omdat ze dat nu eenmaal zo hadden afgesproken. Hij miste de extra inkomsten niet, heeft De V. tegen de politie gezegd. Zijn advocaat wilde desgevraagd niet reageren. Het politieonderzoek loopt nog.