Ernst & Young maakt fraudeurs dubbel blij

Schandalen krijgen altijd staartjes. De oud-bestuurders van het ingestorte automatiseringsbedrijf Landis zijn vorige week aansprakelijk gesteld voor het tekort in de boedel. De curatoren schatten dat op 45 miljoen euro. De rechter veroordeelde de ex-top tot betaling van een voorschot van 25 miljoen.

In het vonnis komt ook een miljoenenschikking van de accountant naar voren die een beetje aan de goegemeente voorbij is gegaan. De boekengluurders van Ernst & Young zijn al diverse malen op hun vingers getikt voor de wijze waarop zij toezicht hielden. De tuchtrechter zei dat eindverantwoordelijk partner Henk Smits, later auteur van Compendium voor de jaarrekening – wegwijzer voor de praktijk – editie 2004, onvoldoende kritisch en onafhankelijk was en „in zeer ernstige mate” tekortschoot.

Dat zagen ze bij Ernst & Young kennelijk ook al in, want die lapten vorig jaar stilletjes 11,5 miljoen euro – meer dan 10 procent van hun jaarwinst. Nee, dat kon u niet lezen in het jaarverslag van het accountantskantoor. En zelfs in het jaarlijkse ‘transparantierapport’ was dat bedrag niet te vinden, noch de naam van Landis. Het was alleen te ontdekken in het 31ste rapport van de Landis-curatoren dat in oktober vorig jaar is verschenen.

De voormalige Landis-top heeft nu dus dubbel lol van zijn meedenkende accountant. Eerst toen Ernst & Young een oogje toekneep, en nu doordat de adviesfabriek het tekort in de boedel verkleint. Zonder de bijstortende cijfervreters zou de potentiële claim tegen de lui van Landis 11,5 miljoen hoger zijn geweest.