‘We doen van alles door elkaar, voor de zekerheid’

„Mijn man en ik sparen onszelf suf voor de pensioenen, omdat we er niet op vertrouwen dat er over 25 jaar nog voldoende overheidsvoorzieningen zijn. Minder jongeren moeten zorgen voor een grotere groep ouderen: het systeem blijkt onhoudbaar. Al vanaf mijn 23ste ben ik aan het sparen voor mijn pensioen. Dat moet je gewoon regelen. Wat ik zou willen is een vervroegd pensioen om de wereld rond te reizen. Daar moeten we wel fysiek toe in staat zijn, dus willen we niet te laat minderen met werken.

Het vervelende is dat al die pensioenadviseurs elkaar tegenspreken en je steeds een ander product proberen aan te smeren. We doen voor de zekerheid van alles door elkaar: van lijfrentes tot banksparen. Elke nieuwe pensioenadviseur kwam met een verhaal dat de vorige me een fout product had aangesmeerd, waardoor ik te veel betaalde. Ik ben nu veertig en ik hoop dat ik de beloofde bedragen ooit terugzie.

Zelfs als ik heel veel geld zou hebben, wil ik na mijn pensioen blijven schrijven. Nietsdoen lijkt me zo’n leeg bestaan.”