Utrecht legt raamprostitutie aan banden

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht.
De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht. Foto: ANP/David van Dam

De raamprostitutie in Utrecht wordt aan banden gelegd. Van vier exploitanten wordt de vergunning ingetrokken. Dat betekent dat bijna 100 seksboten aan het Zandpad dichtgaan en dat de raamprostitutie in de Hardebollenstraat tijdelijk verdwijnt. Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen vandaag bekendgemaakt.

Op het Zandpad is de vergunning van de laatst overgebleven exploitant van raamprostitutie ingetrokken. Aanvragen voor verlenging worden geweigerd. Daarmee verdwijnt ook de raamprostitutie in de Hardebollenstraat waar zeventien werkruimtes van diezelfde exploitant waren.

Twitter avatar EvaReports Eva 98 ramen op Zandpad en 17 in Hardebollenstraat gaan in juli dicht, als het doorgaat. Minstens 200 prostituees zijn werkplek kwijt.

De aanleiding voor het intrekken van de vergunningen is volgens de gemeente Utrecht “informatie van de politie met aanwijzingen van betrokkenheid bij mensenhandel, slecht toezicht, verstoring van de openbare orde en slecht levensgedrag.”

Van in totaal vier exploitanten zijn de vergunningen ingetrokken. Raamprostitutie wordt niet verboden in Utrecht. De gemeente bekijkt met OM, politie en deskundigen of er een model te vinden is waarbij raamprostitutie zonder dwang en misstanden mogelijk kan worden gemaakt. Er wordt gedacht aan aanvullende vergunningseisen, medezeggenschap van de prostituees en eisen aan de ondernemers.

Directeur Cees Jobben van raamexploitant Wegra, die de 98 boten aan het Zandpad en zeventien werkruimtes in de Hardebollenstraat exploiteert, reageert bij RTV Utrecht verbaasd op het nieuws. Hij noemt het besluit een “donderslag bij heldere hemel” en zegt:

“Ik ben altijd heel erg lastig voor de gemeente en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een paar rancuneuze ambtenaren aan het werk zijn.”