U ook? Ja, u ook

Morgen vindt op het Museumplein in Amsterdam Damn Food Waste plaats. Met afgedankt eten wordt een maaltijd gekookt voor zo’n vijfduizend mensen. In Nederland belandt per hoofd van de bevolking jaarlijks 50 kilo eetbaar voedsel in de afvalbak. Hoe pakken we deze verspilling aan?

Elke week kiepert u één kilo prima eten weg. U ook? Ja, u ook. De meeste mensen geloven dat niet van zichzelf. En dat is precies het probleem, mensen zijn zich er onvoldoende bewust van omdat het met kleine beetjes gaat. Zonde van het werk van de boer en jammer van het energieverlies: uw eten is niet alleen verbouwd, maar ook bewerkt, vervoerd en gekoeld.

Stap 1: koop op maat. Laat u niet verleiden door de ‘twee-voor-één-aanbieding’ als u dat niet meteen in een maaltijd verwerkt. Nummer twee is vaak voor… de vuilnisbak.

Stap 2: gebruik uw zintuigen voor u iets weggooit. Alleen de reden dat het ‘over datum’ is, is onzin. THT/ ‘tenminste houdbaar tot’ is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant. Verse producten zijn vaak dagen langer houdbaar, droge producten nog veel langer natuurlijk. Alleen met TGT (te gebruiken tot) op vis en vlees moet u oppassen.

Stap 3: Kook niet teveel. En in geval van te weinig trek bij uw eters: daar zijn restjesrecepten voor.

Dit is de laatste aflevering van het Groene Panel voor de zomerstop. De rubriek wordt eind augustus weer hervat.