Thuis de Tour kijken

Amsterdam 25-6-2013 tourfans: Tim Ayres Foto Maurice Boyer
Amsterdam 25-6-2013 tourfans: Tim Ayres Foto Maurice Boyer

Ze kijken onder hun werk, of alleen thuis, want cafés en vrienden leiden maar af. Vier fans van de Tour de France, die morgen weer van start gaat, over hun mediagebruik.

Tim Ayres (47), kunstenaar, Amsterdam.

„Rond half drie gaat de tv aan en ga ik op mijn bank liggen. Meestal val ik onder het kijken even in slaap, niets heerlijker dan wegdromen met het commentaar van de Tour op de achtergrond. Dan word ik meestal 20 minuten voor het einde weer wakker. Dat zijn natuurlijk de belangrijkste momenten. De laatste 10 kilometer neem ik de telefoon ook niet op. Ik ben altijd een enthousiaste wielrenner geweest. Ik ben opgegroeid in Engeland. Op tv keek ik vroeger naar Grandstand. Daar kreeg je misschien vijf minuten hoogtepunten te zien van de Tour. Toen ik in 1989 naar Amsterdam verhuisde, realiseerde ik me dat je dus de hele dag naar de Tour kon kijken. That was a gift from God.”

Monique Huijdink (48), freelance copywriter, co-auteur van het wielerboek ‘Thuis voor de Tour’, Utrecht.

„Ik beschouw de Tour als een drie weken durend drama zonder scenario. De wielersport is echt gemaakt voor de televisie. De prachtige helikopteropnames, er live bij zijn, ik vind dat heel erg mooi. Sinds 1996 kijk ik thuis, alleen, op mijn oude tv. Ik hou er niet van om in het café te kijken, dan kan ik het commentaar niet volgen. Uitleg bij de Tour is nodig, renners zijn met hun helm en bril vaak niet goed te herkennen. Ook geeft de commentator, als het wat rustiger is tijdens de koers, culinaire of architectonische tips over de regio. Dat is leuk voor je volgende vakantie in Frankrijk.”

Xanthe van Haaften (27), junior art director, Rotterdam.

„Mijn vader keek vroeger altijd naar de Tour. Als er een mooi kasteel langskwam, of een leuk plekje, riep hij me om te komen kijken. Dan bleef ik vaak hangen voor de tv. Het had iets magisch: al die fietsende mannen, de valpartijen, het begon na een tijdje echt te leven. Ik luister en kijk onder werk op mijn computer, via de NOS. Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra zijn de stemmen die ik al jaren ken. Hoe zij commentaar geven, vind ik geweldig: de feitjes die ze noemen, hun rare uitspraken. Ducrot heeft het vaak over ‘linkeballen’ – wat dat precies is, weet ik nog steeds niet. Hij zegt ook dingen als: ‘Kijk die Schumacher stoempen op zijn zadel... dat zal wel een aambei worden!’ Dat soort opmerkingen, daar geniet ik van.”

Eurosport 1 doet live verslag van de Tour. Vanaf zaterdag 10.00.

De NOS doet verslag van de Tour via radio, televisie, internet en Teletekst. Via de NOS app worden alle etappes live en integraal gebracht.

Links naar wielerstreams: Procycling Live: nrch.nl/y6t en Sport-livez: nrch.nl/y6u

Samen de Tour op groot scherm kijken kan

in de Rotterdamse Schouwburg. tourcafe.nl