Ophef in PVV - raadslid ‘kotst’ op ‘gek’ Filip DeWinter

Filip DeWinter hier tijdens een protestactie in 2011 tegen de Belgische regering. In de PVV is rumoer ontstaan de samenwerking met hem.
Filip DeWinter hier tijdens een protestactie in 2011 tegen de Belgische regering. In de PVV is rumoer ontstaan de samenwerking met hem. Foto EPA / Filip Claus

In de PVV is rumoer ontstaan over de samenwerking van Geert Wilders met het Vlaams Belang van Filip Dewinter. De PVV-leider zoekt voor de Europese verkiezingen van 2014 buiten de landsgrenzen steun voor zijn anti-Europaverhaal. Maar het verbond met Filip de Winter zorgt bij een aantal PVV’ers voor verontwaardiging.

Deze week stuurde het Haagse raadslid Paul ter Linden een woedende mail aan zijn fractie, aan fractievoorzitter Machiel de Graaf en aan Geert Wilders. Hij noemt daarin Dewinter “niet alleen antisemiet, ook notoire homohater”, terwijl, zo schrijft Ter Linden, de PVV islamieten verwijt joden en homo’s te verafschuwen.

Ter Linden stuurde twee filmpjes over Dewinter mee waarin hij zich negatief uitlaat over homo’s en “negers”. Hij sluit zijn mail af met: “Echt, ik kots op deze gek.”

Het raadslid, eerder beleidsmedewerker van de landelijke fractie en bij de vorige verkiezingen nummer 30 op de landelijke lijst, bevestigt tegenover NRC desgevraagd de authenticiteit van de mail.

“Ik heb mijn zorgen eerder kenbaar gemaakt in de fractie, maar daar is niets mee gedaan. Ook op deze mail heb ik geen reactie gekregen.”

De apathische reactie van zijn partij noemt hij exemplarisch voor het gebrek aan inhoudelijk debat. Ter Linden:

“Het Vlaams Belang is een ronduit racistische partij. En hun voorman is een uitgesproken antisemiet en homohater. Ze hebben mij ooit gevraagd bij de PVV te komen vanwege mijn homostandpunten. Vervolgens gaat Wilders met zo’n idioot samenwerken.”

Er zijn meer partijleden met kritiek op Dewinter

Ter Linden kent naar eigen zeggen nog zeker vijf PVV’ers die ontzet zijn over de samenwerking met Dewinter. Uit angst voor hun positie zouden ze hun kritiek voor zich houden. Ter Linden:

“Ik wil kunnen zeggen wat ik denk. Voor mij is dit een hellend vlak. Nu werken we samen met een racist, straks ook nog met zwaar racistische partijen als De Gouden Dageraad in Griekenland of Ware Finnen.”

PVV-Statenlid in Gelderland Marc van Kampen is wel openlijk “zeer kritisch” over het verbond van zijn partij met Dewinter. Van Kampen heeft moeite met “het antisemitische” karakter van het Vlaams Belang, zo licht hij toe.

Wilders hield de afgelopen jaren nadrukkelijk afstand tot het Vlaams Belang, maar na een ontmoeting met Dewinter kondigde hij vorige week een intensieve samenwerking aan. Eerder dit jaar sprak de PVV-leider met de Franse Marine le Pen van het Front National. De samenwerking van de drie partijen richt zich op de strijd tegen de euro, de Europese Unie en de massa-immigratie.