Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Neem een tour met Street View over het spookeilandje Hashima

Ooit was het eilandje Hashima een van dichtstbevolkte gebieden op aarde. Maar na jaren van steenkolenwinning verliet in 1974 de laatste bewoner het eiland en werd het een spookstadje. Met Googles Street View kun je nu rondlopen over het verlaten eiland. Ook in de gebieden waar de toeristen niet mogen komen.

Screenshot van een gebouw op Hashima via Google Maps

Officieel heet het Hashima, maar het wordt ook Gunkanjima genoemd (Slagschipeiland, vanwege de vorm) en “The Dead Island”. Dat laatste, omdat het eiland het onderkomen (Dead City) van de door Javier Bardem gespeelde slechterik in de James Bondfilm Skyfall inspireerde. Het Japanse eilandje was ooit bedoeld om steenkool te winnen uit onderzeese mijnen, maar sinds 1974 is het geheel verlaten. En wij kunnen nu rondlopen over het spookeiland en in de gebouwen, want Google heeft het in kaart gebracht.


Grotere kaart weergeven

Google heeft met de stad Nagasaki, dat het eilandje beheert, samengewerkt om dit mogelijk te maken, schrijft The Verge. Toeristen kunnen sinds 2009 weer delen van het eiland bezoeken, maar stukken ervan zijn nog steeds voor het publiek afgesloten. Maar ook die delen mocht Google in kaart brengen. Dat deden ze met hun zogenoemde Trekker-rugtas, terwijl de 360 graden-cameratechnologie zorgde voor de beelden vanuit de vervallen gebouwen. Google maakte, zoals het vaker doet bij soortgelijke speciale projecten, een making-of-video:

Ooit een van de dichtstbevolkte gebieden op de wereld

Tot 1974 was Hashima bewoond. In 1890 kocht Mitsubishi het eiland om er steenkool uit zee te winnen en de 5.000 werknemers met gezin namen hun intrek op het eiland. Het eiland was lange tijd een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde. Het bezat kort na bewoning al 30 appartementenblokken, 25 winkels, een school, twee zwembaden, een ziekenhuis en een kerkhof. 84 jaar later besloot het bedrijf de mijn te sluiten. Toen Mitsubishi iedereen van het eiland af haalde, werd het binnen enkele weken van een dichtbevolkt tot een spookeiland.

Bekijk een korte docu over het eiland van de Deen Thomas Nordanstad:

Bekijk hier beeld van iemand die eerder met een camera over het verlaten eind trok:

James Bondfilm bracht eilandje weer onder de aandacht

De James Bondfilm Skyfall, de meeste recente, bracht het eilandje weer onder de aandacht. James Bond bezoekt het eiland in de film, want tussen de ruïnes daar heeft Raoul Silva (Javier Bardem), de slechterik in de film, een centrum opgezet als cyberterrorist. Voor de film werd het eiland geheel nagebouwd in de studio, maar sommige beelden werden ook daadwerkelijk daar opgenomen.

Enkele beelden van het eiland komen in deze trailer van Skyfall langs: