Leidinggevende politieagenten rellen Hoek van Holland niet vervolgd

Still uit video van de strandrellen in Hoek van Holland.

Drie agenten die tijdens de strandrellen in Hoek van Holland in 2009 de leiding hadden over het optreden van de politie, worden niet vervolgd voor een fatale politiekogel. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vandaag dat, hoewel er fouten zijn gemaakt bij het optreden, de agenten geen opdracht gaven het vuur te openen. Dat meldt persbureau Novum.

Een 19-jarige Rotterdammer kwam om toen agenten tientallen schoten losten tijdens de rellen, omdat ze in het nauw werden gedreven. De ouders van het slachtoffer hadden om vervolging gevraagd, maar volgens het Openbaar Ministerie viel de dood van de man de leidinggevenden niet te verwijten. Daarop dienden de ouders een klacht in. Tegen het oordeel van het hof van vandaag is geen beroep mogelijk.

Het hof in Den Haag oordeelde dat de algemeen en operationeel commandant de situatie verkeerd ingeschat hebben, maar dat de agent die schoot een persoonlijke afweging heeft gemaakt. Ook kan niet worden vastgesteld dat vooraf genomen aanvullende maatregelen de situatie zouden hebben kunnen voorkomen. Een derde agent had volgens het hof niet direct een leidinggevende rol.

Agent die schot loste vorig jaar niet vervolgd

Begin vorig jaar oordeelde het hof in Den Haag dat het Openbaar Ministerie terecht had besloten twee agenten niet te vervolgen voor het doodschieten van de man. Een van hen zou de man niet hebben geraakt, de ander handelde uit noodweer.

Tijdens een gratis strandfeest op 22 augustus 2009 braken rellen uit. Tientallen bezoekers van het feest Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland keerden zich tegen de politie, die op de vlucht sloeg. Uit onderzoek bleek dat in totaal 21 agenten hebben geschoten toen ze in het nauw werden gedreven.

Amateurbeelden van de rellen: