Kortkolom binnenland

Kabinet: wel eind aan subsidie onderzoek

Den Haag. Het kabinet houdt vast aan 200 miljoen euro bezuinigingen op onderwijs- en onderzoekssubsidies. Dat bleek gisteren tijdens een debat met de Tweede Kamer. De oppositie had felle kritiek op het beleid van minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD), maar zij passen hun plannen niet aan. Aan het totaalbedrag van de bezuinigingen wordt niet getornd. Volgens Bussemaker zijn subsidies te vaak verlengd „omdat het vervelend voor de betrokkenen is als ze worden stopgezet”. Dit geld kan beter direct in onderwijs en onderzoek worden gestoken, zei ze. Scholen en universiteiten die vinden dat organisaties ondanks de subsidiestop moeten blijven, zullen de financiering moeten overnemen, zei Bussemaker. (NRC)

Verzekeraars blijven ggz jongeren doen

Amsterdam. De zorgverzekeraars gaan voorlopig voor de gemeenten de ggz-zorg inkopen, de zorg voor jongeren met psychische problemen. Nu wordt deze psychische zorg nog uitgevoerd door artsen en zorgverzekeraars, maar door een ingrijpende decentralisatie is de gemeente vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle hulp aan kinderen met problemen, ook de jeugd-ggz. Omdat bij veel gemeenten de kennis ontbreekt over deze zorg, en om te zorgen dat patiënten zo min mogelijk last hebben van de reorganisatie, blijven de zorgverzekeraars ook na 2015 de inkoop doen, maar dan in opdracht van de gemeenten. Dat zei staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) gisteren tijdens een Kamerdebat over de reorganisatie. (NRC)

Eis: 7 jaar cel en tbs voor zesjarig misbruik

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie heeft 7 jaar cel en tbs geëist tegen Stefan P., de 28-jarige onderwijsassistent die het seksueel misbruik van meer dan twintig kinderen tussen 2006 en 2012 heeft bekend. De meeste slachtoffers waren leerlingen van Visio, een instituut voor visueel gehandicapte kinderen in Huizen. Een deel van de leerlingen is door meervoudige handicaps niet in staat zich te uiten. P. wordt ook verdacht van grooming. Hij haalde jongeren op internet over om seks met hem te hebben. (NRC)

Veiling Jan Cremer brengt 1,5 ton op

Amsterdam. De veiling van het persoonlijk archief van schrijver en schilder Jan Cremer heeft 154.000 euro opgeleverd. Van de 817 aangeboden kavels werden er 483 verkocht. Een handgemaakt boek dat Cremer als 18-jarige maakte na een bezoek aan het atelier van Karel Appel, bracht het meeste op: 12.084 euro. (NRC)

TT-nacht in Assen is rustig verlopen

Assen. De TT-nacht in Assen, voorafgaand aan de motorraces daar, is gisteravond rustig verlopen, mede als gevolg van hevige regenval. De politie hield zes mensen aan. In totaal waren zo’n dertigduizend mensen op de Drentse hoofdstad afgekomen. Bij een van de aanhoudingen ging een omstander er met de dienstfiets van een agent vandoor. Hij werd ingehaald door enkele politiepaarden. (Novum)