Guusje ter Horst wil voorzitter Eerste Kamer worden

Oud-PvdA-minister Guusje ter Horst is een van de vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. Ook Marijke Linthorst (PvdA), Ankie Broekers (VVD) en waarnemend voorzitter Hans Franken (CDA) hebben zich gemeld als opvolger van Fred de Graaf.

Guusje ter Horst in de Eerste Kamer.
Guusje ter Horst in de Eerste Kamer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Oud-PvdA-minister Guusje ter Horst is een van de vier kandidaten voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer. Behalve de 61-jarige oud-burgemeester van Nijmegen meldden zich ook Marijke Linthorst (PvdA), Ankie Broekers (VVD) en waarnemend voorzitter Hans Franken (CDA) als opvolger van Fred de Graaf.

De functie van voorzitter is vacant sinds Fred de Graaf (VVD) vorige week opstapte. Over zijn onafhankelijkheid was twijfel ontstaan omdat De Graaf zou hebben ingegrepen om te voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders tijdens de inhuldiging op 30 april koning Willem-Alexander zou begeleiden. Kandidaten konden zich tot vrijdag 12.00 uur aanmelden.

Dinsdag kiest de Eerste Kamer de nieuwe voorzitter. Hoewel het steevast wordt ontkend, spelen partijbelangen daarbij altijd mee. Dit kan in het voordeel zijn van Ter Horst en Linthorst, aangezien de PvdA minder ‘hoge functies’ in Den Haag heeft. De VVD levert al de premier en de voorzitter van de Tweede Kamer. CDA’er Piet Hein Donner is vicevoorzitter van de Raad van State.