EU steekt acht miljard euro in bestrijding jeugdwerkloosheid

De foto met Europese regeringsleiders op de Europese top in Brussel. Op de eerste dag van de top is besloten om volgend jaar 8 miljard euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid.
De foto met Europese regeringsleiders op de Europese top in Brussel. Op de eerste dag van de top is besloten om volgend jaar 8 miljard euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Foto ANP / Jerry Lampen

De Europese Unie steekt de komende jaren acht miljard euro in de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Het geld gaat alleen naar landen waar de jeugdwerkloosheid boven de 25 procent dreigt uit te komen. Dat zijn de ministers van Financiën van de Europese lidstaten vannacht volgens persbureau Novum overeengekomen op een top van Europese regeringsleiders in Brussel.

De komende twee jaar wordt zes miljard euro aan de bestrijding uitgegeven. Dat gebeurt vanaf januari. Met het geld moeten nieuwe banen voor jongeren worden gecreëerd. Afgesproken is dat lidstaten ook opleidingen moderniseren.

Omdat het geld alleen naar landen gaat waar de jeugdwerkloosheid hoger ligt dan een kwart, komt Nederland niet in aanmerking. Volgens premier Mark Rutte is dat terecht. In Nederland zaten in mei 2013 ongeveer 134.000 jongeren zonder werk, wat neerkomt op een jeugdwerkloosheidspercentage van 15,7 procent. Wel is het belangrijk dat de landen die het geld ontvangen ook echt iets doen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken, zei Rutte op de persconferentie na afloop van de eerste dag van de top:

In maart werden de Europese leiders het al met elkaar eens dat jeugdwerkloosheid een “bijzondere prioriteit” moest worden. “Het aanpakken van de werkloosheid is de belangrijkste maatschappelijke uitdaging waar wij mee geconfronteerd worden.” stelden de regeringsleiders en staatshoofden destijds in een gezamenlijke verklaring.