Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Deelgemeente Feijenoord ging de fout in bij moskee-internaten

In het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is de afgelopen jaren “in enkele gevallen daadwerkelijk sprake geweest van oneigenlijke politieke druk en integriteitschendingen“. Die conclusies staan in een onderzoek dat het Bureau Integriteit (BING) de afgelopen maanden deed naar mogelijke misstanden in de deelgemeente.

Een legaal mosliminternaat in Rotterdam waar 30 jonge moslims wonen en leren boven een moskee.
Een legaal mosliminternaat in Rotterdam waar 30 jonge moslims wonen en leren boven een moskee. Foto NRC/ Robin Utrecht

In het bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is de afgelopen jaren “in enkele gevallen daadwerkelijk sprake geweest van oneigenlijke politieke druk en integriteitschendingen“. Die conclusies staan in een onderzoek dat het Bureau Integriteit (BING) de afgelopen maanden deed naar mogelijke misstanden in de deelgemeente.

De deelraad had in maart om een onderzoek verzocht naar aanleiding van berichten in de media over vriendjespolitiek en cliëntelisme onder met name bestuurders en politici van de PvdA. Vooral bij PvdA politici van Turkse afkomst zou sprake zijn van het uitoefenen van ontoelaatbare politieke druk en belangenverstrengeling bij het verstrekken van subsidies. De fractie van de PvdA in de deelgemeente is met tien zetels verreweg de grootste en de meerderheid in die partij is van Turkse afkomst.

Na bestudering van acht dossiers concludeert BING dat de besluitvorming “over het algemeen volgens de regels – ordentelijk – verloopt”. Maar als een bestuurder of deelraadslid een onderwerp heel belangrijk vindt , wordt “alles uit de kast gehaald om gelijk te krijgen”. De onderzoekers omschrijven de omgangsvormen als “hard en ruw”. Oud-deelraadsleden verklaarden begin dit jaar in NRC ook al dat er sprake was van intimidatie.

BING stelt dat het foute gedrag slechts door een “feitelijk zeer beperkte groep” wordt uitgeoefend, allemaal uit één partij die in het rapport niet nader wordt genoemd. “Eén deelraadslid van deze fractie valt daarbij nadrukkelijk op.” De onderzoekers spreken van “cliëntelisme en machtsbederf“.

Deelgemeente wist inderdaad van illegaal internaat in moskee

In het onderzoek is onder meer gekeken naar de situatie rondom de Fatih moskee in Rotterdam-Zuid. In NRC Handelsblad werd vorig jaar onthuld dat in die moskee al jaren een illegaal meisjesinternaat is. De deelgemeente was ervan op de hoogte maar deed niets. BING concludeert dat al sinds de jaren negentig bekend is dat de internaatfunctie in strijd is met het bestemmingsplan. De deelgemeente heeft zich in deze schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur.

In het rapport worden geen namen genoemd. Volgens onderzoeker Peter Werkman van BING gaat het “om het grotere beeld” en was het “niet de bedoeling zondebokken aan te wijzen”. De fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad Marco Heijmen noemt de bevindingen uit het rapport ernstig en zorgelijk. Volgens hem moeten de deelraadsleden van de PvdA in Feijenoord snel “een indringend gesprek” met elkaar voeren om te zien of leden hun functie of zetel moeten opgeven.

Hij wijst erop dat de PvdA deelraadsleden niet kan dwingen op te stappen. Maar mocht de PvdA oordelen dat raadsleden de conclusies niet serieus nemen dan kunnen ze uit de partij worden gezet. Dat zou een pijnlijke aangelegenheid zijn. Volgend jaar zijn gemeenteraadsverkiezingen en de PvdA heeft traditioneel een grote allochtone achterban in Rotterdam. Donderdag bespreekt de deelgemeenteraad het vanmiddag gepresenteerde onderzoek.