China omzeilt importtarieven

Chinese producenten van zonnepanelen gaan buiten China hun produkten maken om strafheffingen te voorkomen.

De laatste bedrijven die zich werkelijk druk maken over de importheffingen van de Europese Unie op Chinese zonnepanelen zijn de Chinese fabrikanten. Ondernemingen als Trina Solar, Jinko Solar en sinds kort wereldmarktleider Yingli Green gaan of hebben als vestigingen geopend in Zuid-Afrika, Egypte en Portugal om de heffingen die alleen gelden voor in China gemaakte zonnepanelen en bijbehorende technologie te omzeilen.

Een woordvoerder van Yingli Green in Baoding, vlak bij Beijing, zei donderdag mogelijk ook de fabriek in Israel uit te breiden om „zich te verdedigen tegen de schadelijke verhoging van de importbelasting”. Als de onderhandelingen tussen China en de Europese Commissie geen compromis opleveren dan gaan de sancties op 6 augustus in en dan zullen de Europese importtarieven worden verhoogd met percentages die variëren van 37,2 tot 67,9 procent. Voor Europese afnemers, waaronder ook huiseigenaren, gaan de prijzen dan hoogst waarschijnlijk omhoog.

Chinese bedrijven hebben ruim de tijd gehad om een tegenaanval op de sancties van de Europese Commissie voor te bereiden, want vorig jaar zomer werden vanuit Duitsland de eerste klachten ingediend tegen de volgens de Europese zonnepanelenindustrie te goedkope Chinese panelen en elektriciteitscellen.

Ook Canadian Solar dat hoofdzakelijk in China produceert heeft het plan een deel van de productie te verhuizen naar een land met relatief lage lonen in Europa, Noord- of Zuid-Afrika. Chinese bedrijven die al fabrieken hebben in Taiwan, Maleisie of Thailand hebben ook ruimte mogelijkheden om de sancties te omzeilen. In een gesprek met de Taipei Times zei een directeur van Jinko Solar dat lage lonen alleen niet van doorslaggevende aard zijn en dat vooral kwaliteit telt. Jinko is van plan een bijna failliete Portugese zonnepanelenmaker op te kopen.

Volgens de Chinese zakenkrant De Economische Waarnemer is het verleggen van de productie van China naar locaties buiten China een trend die niet is ingegeven door de wens de Europese sancties te ontduiken, maar om te voldoen aan wettelijke bepalingen in landen als India en Zuid-Afrika. In deze landen moeten Chinese ondernemingen voldoen aan bepalingen die voorschrijven dat een deel van de productie van zonnepanelen locaal wordt gemaakt.