Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Bert en Ernie komen uit de kast, maar slapen nog steeds apart

Screenshot van voorpagina van The New Yorker

Ter ere van de historische uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof over gelijke rechten voor homohuwelijken, publiceerde het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker vandaag alvast de nieuwe voorpagina voor volgende week. Met op de cover: Bert en Ernie uit Sesamstraat die gezellig tegen elkaar aan liggen voor de tv.

Twitter avatar felixsalmon felix salmon Bert and Ernie have finally come out! On the cover of the New Yorker! http://t.co/XAmVHzO8iL

Jack Hunter, de ontwerper van de tekening, zei in een bijschrift blij te zijn met de veranderde mentaliteit tegenover homoseksualiteit.

“Dit is een groots moment voor onze kinderen dat we allemaal kunnen vieren.”

Het hooggerechtshof verklaarde woensdag de Defense of Marriage Act (DOMA) uit 1996 deels ongrondwettig. De wet die het huwelijk definieert als een zaak tussen man en vrouw discrimineerde getrouwde homo’s volgens het hooggerechtshof. Door de uitspraak hebben getrouwde homostellen nu recht op dezelfde sociale voorzieningen en belastingvoordelen als gehuwde heteroseksuelen.

Sesamstraat: Bert en Ernie hebben geen seksuele voorkeur

Maar goed, even terug naar de cover met Bert en Ernie. Opvallend genoeg was de cover geen nieuw bedacht beeld, het stond al een jaar op een Tumblrpagina voor ‘mislukte covers’.

Sesamstraat zelf heeft de afgelopen jaren steeds gezegd dat Bert en Ernie “geen seksuele voorkeur hebben” - waaruit je ook zou kunnen concluderen dat ze biseksueel zijn - en “niet bestaan onder hun middel”. In reactie op een online petitie van LGTB-activisten twee jaar geleden om Bert en Ernie te laten trouwen in Sesamstraat , antwoordde het programma:

“Bert en Ernie zijn de beste vrienden van elkaar. Ze zijn bedacht om kinderen te leren dat je bevriend kan zijn met mensen waarvan je verschilt. Ook al zijn het mannelijke karakters met menselijke trekken en eigenschappen; het blijven poppen zonder seksuele oriëntatie.”

Verhitte reacties

Leidt het homohuwelijk in de VS tot verhitte reacties, als het over Bert en Ernie gaat, berg je dan maar. De reacties op de cover waren op zich grotendeels positief:

Maar niet iedereen was even enthousiast.

Volkskrant-journalist Kustaw Bessems twitterde:

Een lezer van The Atlantic schreef:

“Dit plaatje is een perfect symbool van de perverse poging om onze kinderen met zieken beelden te bereiken op jonge leeftijd.”

Slate omschreef het bezwaar als volgt:

“Bert and Ernie clearly love each other. But does Ernie suck Bert’s cock? I don’t think so.”

Daar heeft Slate misschien wel een puntje: in Sesamstraat slapen de twee altijd in aparte bedden. Aan de andere kant, dat zou ook kunnen zijn omdat het soms een stuk comfortabeler slaapt in aparte bedden…