Armstrong: Tour winnen zonder doping was onmogelijk

Armstrong op weg in een Pyreneeën-etappe tijdens zijn laatste gewonnen Tour in 2005.
Armstrong op weg in een Pyreneeën-etappe tijdens zijn laatste gewonnen Tour in 2005. Foto Reuters / Eric Gaillard

Lance Armstrong stelt dat het winnen van de Tour de France in zijn periode als profwielrenner onmogelijk was zonder doping. Dat zegt de 41-jarige Amerikaan vandaag in de Franse krant Le Monde.

“Het uithoudingsvermogen wordt op de proef gesteld, waarbij de hoeveelheid zuurstof de doorslag geeft.”

Armstrong moest zijn zeven eindzeges in de Ronde van Frankrijk tussen 1999 en 2005 inleveren. Die beslissing nam de internationale wielerunie eind vorig jaar na het rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. “Dat rapport is er perfect in geslaagd om het leven van één man te vernietigen, maar heeft het wielrennen niets opgeleverd”, vindt Armstrong.

Het blijft knagen aan Armstrong, die in januari bij Oprah zijn dopinggebruik toegaf, dat niemand zijn tourzeges heeft opgeëist.

“Het is leuk om mijn naam te wissen uit de lijst met winnaars, maar heeft de Tour dan tussen 1999 en 2005 helemaal niet plaatsgevonden? Er moet toch een winnaar zijn? Wie is dat?”

In het Usada-rapport werd geconcludeerd dat US Postal, de ploeg waar Armstrong kopman was, het meest geavanceerde dopingsysteem hanteerde. “Onzin. Ons systeem was eenvoudig en zeer conservatief, niet duivels. Ik ben nooit bang voor dopingcontroles geweest, wel voor de politie en de douane”, reageert Armstrong.

Armstrong klapt in het vraaggesprek verder uit de school over de Spaanse dopingarts Eufemanio Fuentes. Die zou ook voetballers hebben voorzien van verboden middelen. Volgens de Texaan zijn dopingverhalen bewust in de doofpot gestopt.

“Ik weet zeker dat een aantal grote voetbalclubs daar invloed op heeft gehad. Toch wordt het wielrennen als enige sport verantwoordelijk gehouden voor dopinggebruik.”

(Novum)