Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Ambtenaren moeten bij elkaar op de kamer werken

Ministerie van Financiën. Minister Blok van Wonen gaat het aantal gebouwen van de rijksoverheid flink inkrimpen.
Ministerie van Financiën. Minister Blok van Wonen gaat het aantal gebouwen van de rijksoverheid flink inkrimpen. Foto ANP/Roel Rozenburg

De rijksoverheid moet het straks met een flink aantal minder vierkante meters kantoorruimte doen. Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok ontvouwde vandaag zijn plannen om de overheid af te slanken, zowel wat personeel als wat huisvesting betreft. In totaal heeft het Rijk dertig procent minder kantoorruimte nodig.

Blok wil minder ruimte huren. Nu is 45 procent van de gebouwen waarin rijksambtenaren werken eigendom van het Rijk. In 2020 moet dat zeventig procent zijn en moeten alle ambtenaren in zeventig panden gehuisvest zijn, zestig minder dan nu. Dat alles moet moet vanaf 2020 een besparing van 142 miljoen euro opleveren, waarvan 62 miljoen euro in Den Haag.

De minister gaat niet alleen meer ambtenaren per vierkante meter huisvesten, er zijn ook minder werkplekken per formatieplaats nodig. De werkgelegenheid bij het Rijk neemt ook af: de komende jaren verdwijnen er bij de rijksoverheid naar schatting twaalf- tot achttienduizend van de 150.000 banen. Het gevolg is dat sommige ambtenaren verder moeten reizen omdat hun kantoor zich elders bevindt. Hoewel de minister erkent dat de vastgoedmarkt momenteel “niet geweldig” is, denkt hij niettemin de vrijkomende gebouwen kwijt te raken.

Volgens de minister is het snijden in vierkante meters eigenlijk niet meer dan logisch in deze tijd. Blok:

“Burgers hebben recht op een overheid die zo efficiënt mogelijk werkt. Wanneer er wordt bezuinigd, is het logisch dat de overheid ook in eigen vlees snijdt. Dat gaat gepaard met pijn. Maar we doen ons uiterste best om die pijn evenwichtig te verdelen.”