Wientjes: verkoop ‘tafelzilver’ als ABN Amro en SNS in plaats van te bezuinigen

De werkgevers steunen het kabinet niet langer in het streven zes miljard extra te gaan bezuinigen, onder meer door lastenverzwaring. De werkgevers willen een ander plan, waarin onder andere wordt voorgesteld dat ABN Amro, SNS Reaal en verzekeraars ASR worden verkocht. Dat stelt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes vandaag in een interview in de Volkskrant.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.
VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes. Foto ANP/ Bas Czerwinski

De werkgevers steunen het kabinet niet langer in het streven zes miljard extra te gaan bezuinigen, onder meer door lastenverzwaring. Een nieuw pakket schaadt de economie alleen maar verder en lokt nieuwe bezuinigingen uit. De werkgevers willen een ander plan, waarin onder andere wordt voorgesteld dat ABN Amro, SNS Reaal en verzekeraars ASR worden verkocht. Dat stelt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes vandaag in een interview in de Volkskrant.

In zijn uitspraak volgt hij de vakbonden, die eerder al vroegen aan het kabinet om het geld op een andere manier te zoeken:

“Het moet echt anders. Het kabinet moet een totaal ander plan maken en daarmee naar Brussel gaan. Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben.”

Wientjes suggereert in het interview ook de verkoop van 30 procent van de aandelen van de Gasunie of van elektriciteitsnetwerk Tennet.

Tot nu toe waren de werkgevers de belangrijkste bondgenoten van het kabinet bij het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Nederland moet voor 2014 zes miljard euro extra bezuinigen, boven op eerder afgesproken bezuinigingen. Coalitiepartijen PvdA en VVD verdedigden de lastenverzwaringen die daarmee gemoeid gaan gisteren nog in de Tweede Kamer. Vooral in de zorg wordt geld gehaald.

Economische situatie ‘extreem zorgelijke ontwikkeling’

Wientjes noemt de huidige economische situatie in het interview in de Volkskrant dramatisch en ziet sinds het sociaal akkoord van april “een extreem zorgelijke ontwikkeling (…), een soort Japanse stagnatie”. Hij voorziet dat een nieuw pakket leidt tot nieuwe lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven:

“Als je geen 6 miljard kunt bezuinigen zonder de lasten te verzwaren, laat dan die 6 miljard los. We moeten uit die spiraal.”

Tegenover de krant wilden VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom niet reageren gisteren.