VS dreigt Ecuador met einde handelsvoordelen vanwege Snowden

De Amerikaanse senator Robert Menendez spreekt met de pers.
De Amerikaanse senator Robert Menendez spreekt met de pers. Foto AFP-Getty Images/ Alex Wong

Als Ecuador klokkenluider Edward Snowden asiel gaat bieden, dan dreigen de Verenigde Staten het Zuid-Amerikaanse land met een einde aan een voorkeursbehandeling voor Ecuadoriaanse goederen. Dat zei Robert Menendez, voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, vannacht, schrijft persbureau Reuters.

Deze voorkeurstoegang op het gebied van handel verleent de VS aan Ecuador en maakt deel uit van twee overeenkomsten, die 31 juli aflopen en waarvan een verlenging binnenkort wordt besproken in het Amerikaanse Congres. Mocht het land, zoals is bericht, Snowden asiel verlenen, dan zou dat de overeenkomst “ernstig in gevaar brengen”, zei Menendez:

“Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag.”

Ecuador is een OPEC-land en exporteerde onder de zogenoemde Andean Trade Preference Act in 2012 zo’n 5,4 miljard dollar aan olie, 166 miljoen dollar aan bloemen, 122 miljoen dollar aan groente en fruit en 80 miljoen dollar aan tonijn naar de VS. Volgens Reuters kan Ecuador dan wel een andere markt vinden voor zijn olie, maar een einde aan de overeenkomst zou de bloemenindustrie in het land flink schaden. Deze bloeide onder het handelsprogramma op en biedt meer dan 100.000 mensen werk, veel van hen vrouwen.

Ecuador is het enige land dat zulke handelsvoordelen onder de noemer van het Andesprogramma heeft. Peru en Colombia hebben vrijehandelovereenkomsten met de VS en Bolivia werd uit het programma gehaald enkele jaren geleden.

Menendez: Rusland, stop met opvang bieden

Menendez herhaalde daarnaast eerdere kritiek van het Witte Huis op Rusland en verzocht het land te stoppen Snowden opvang te bieden. Klokkenluider Snowden, die naar buiten bracht hoe Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten op grote schaal burgers aftappen, bevindt zich volgens de laatste berichten nog steeds in de transit op het vliegveld van Moskou, na daar eerder naartoe te zijn gegaan vanuit Hong Kong.