Protesteren tegen verhuizing typemachines Hermans is ‘rijkelijk laat’

De nieuwe eigenaar van de 150 typemachines van W.F. Hermans, de Gentse boekhandel Limerick, heeft in Boekblad verbaasd gereageerd op de commotie die in Nederland is ontstaan na de aangekondigde verhuizing.

Dit nadat drie Kamerleden van de PvdA en de VVD deze week aan minister Bussemaker van OCW vroegen of zij zich in wil spannen de machines van Hermans voor Nederland te behouden. De machines kwamen in het bezit van Limerick na een door de Stichting Onterfd Goed uitgeschreven wedstrijd. Limerick betaalt 5500 euro voor de machines.

Limerick-zaakvoerder Gert Brouns laat nu in Boekblad weten dat hij geen twijfels heeft over de vraag of de machines na het initiatief van de Nederlandse Kamerleden nog wel in België zullen belanden.

‘Alle papieren rondom de overdracht zijn getekend en we hebben inmiddels de nodige investeringen gedaan om de typemachines te kunnen beheren en tentoonstellen, een van de voorwaarden die aan de overdracht verbonden waren’, zegt hij.

Brouns noemt het verder ‘rijkelijk laat’ voor een protest, aangezien er liefst twee jaar is getracht een passend onderkomen voor de apparaten te vinden en niemand zich meldde.

Ook uitgever Wouter van Oorschot heeft zich inmiddels over de zaak uitgelaten. Als hij had geweten dat men een nieuw huis voor de machines zocht, had hij zich zeker gemeld, zo schrijft hij. Maar misschien hadden zijn collega’s van De Bezige Bij dat nog wel eerder moeten doen.