Oproep staatssecretaris Dekker: tv-sterren, lever deel salaris in

Als presentatoren als Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg hun collega’s een warm hart toedragen, dan dragen ze vrijwillig een deel van hun salaris af. Dat zegt staatssecretaris van Media Sander Dekker in een interview met De Telegraaf.

Staatssecretaris Sander Dekker in Tweede Kamer tijdens het debat over de toekomst van de publieke omroep.
Staatssecretaris Sander Dekker in Tweede Kamer tijdens het debat over de toekomst van de publieke omroep. Foto ANP/ Martijn Beekman

Als presentatoren als Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg hun collega’s een warm hart toedragen, dan dragen ze vrijwillig een deel van hun salaris af. Dat zegt staatssecretaris van Media Sander Dekker in een interview met De Telegraaf.

Hij doet een moreel beroep op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister:

“Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben.”

Hij noemt omroep MAX-directeur Jan Slagter een voorbeeld:

“Slagter leverde vrijwillig het deel van zijn salaris boven de WNT-norm in. Dat gebaar zou anderen sieren.”

Salarissen ‘unieke talenten’ worden verlaagd

Dekker kondigt aan dat nog deze kabinetsperiode de salarissen van een groep ‘unieke talenten’ van omroepen wettelijk worden verlaagd naar zo’n 144 duizend euro bruto per jaar, het salaris van een minister. Die regel gaat ook in andere semipublieke sectoren gelden.

Sinds januari van dit jaar geldt de Wet Normering Topinkomens, waarin is vastgelegd dat topfunctionarissen in de (semi)publieke sector niet meer mogen verdienen dan 130 procent van het salaris van een minister. Die wet geldt echter alleen voor bestuurders.

Maximaal acht mensen bij publieke omroep boven balkenendenorm

In 2009 werd vastgelegd dat maximaal acht presentatoren bij de publieke omroep meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Bij de publieke omroep verdienden vorig jaar nog zeven presentatoren meer dan de vastgestelde salarisnorm, meldde de NPO vorige maand. Bij BNN en de TROS kregen vorig jaar twee presentatoren meer dan de norm, schrijft de Telegraaf. Ook bij de VARA zitten enkele grootverdieners.