‘Israëliërs zijn totaal gehersenspoeld’

Ronny Perlman bij een controlepost: „Amerika moet Israël geen miljarden geven”.
Ronny Perlman bij een controlepost: „Amerika moet Israël geen miljarden geven”. Foto’s Michal Fattal

Ronny Perlman (68) uit Jeruzalem werkt al ruim tien jaar voor Machsom Watch, een organisatie van vrouwen die waken bij de Israëlische controleposten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze ging er vervroegd voor met pensioen. De reden is simpel, zegt ze. „Zolang er controleposten zijn, moet er verzet tegen zijn.” En ze doet meer, zegt Perlman. „We documenteren wat er aan de hand is. Zo laten we zien dat Palestijnen om de controles heenlopen, met medeweten van het leger, en dat het veiligheidsargument van Israël totale nonsens is.”

Wat drijft u?

„Ik kwam in 1967 vanuit Tsjecho-Slowakije naar Israël en begreep meteen al niet waarom Israël, nadat de Zesdaagse oorlog gewonnen was, de bezette gebieden niet teruggaf. En ik zag hoe de witten, joden, werden doorgewuifd bij de controleposten en de zwarten, Palestijnen, werden gefouilleerd. Ik was daar heel gevoelig voor, omdat ik in een zeer communistisch land ben geboren en ook in Zuid-Afrika heb gewoond. Ik ging jarenlang naar demonstraties, maar eigenlijk houd ik daar niet van. Het doet me denken aan de verplichte demonstraties ten tijde van de Sovjet-Unie. Ik doe liever iets.”

Probeert u ook het Israëlische publiek te bereiken?

„Natuurlijk. We organiseren busreizen langs de controleposten. Maar het is heel moeilijk om de bussen vol te krijgen. Want Israëliërs zijn totaal gehersenspoeld. Ze denken dat Palestijnen untermenschen zijn. Hoe kunnen de joden, juist wij, zo racistisch zijn? Scholen weigeren scholieren aan ons mee te geven. Wij willen juist de jeugd laten zien wat er speelt voor ze het leger in gaan, want daar worden ze het ergst gehersenspoeld. Soldaten zien elke Palestijn als een potentiële terrorist.”

Welk advies zou u Kerry geven?

„Boycot Israël. Duw Israël Europa uit en plaats het waar het hoort, met zijn schendingen van mensenrechten: in het Midden-Oosten. Ik zeg niet dat we tienduizenden mensen doden, als in Syrië. Maar dat is alleen omdat wij dat niet hoeven. De Palestijnen zijn weerloos en wij sterk. Israël heeft zware druk nodig, wil het zijn beleid veranderen.”

Gelooft u dat er ooit vrede komt?

„Ik ben naïef. Anders kan ik niet om vier uur ’s ochtends opstaan om naar een controlepost te gaan. En ik kan niet geloven dat Israëliërs nooit zullen inzien dat de bezetting gevaarlijk is. Ik heb het nu niet over de Palestijnen, maar over ons. Wij creëren vijanden door de Palestijnen zo te vernederen. En dat is niet alleen verkeerd, maar ook dom en gevaarlijk. Mijn diepste motivatie is het redden van mijn kleinkinderen. Ik wil de wereld veiliger voor ze maken.”