Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gepeste Anass werd niet aangezet tot zelfmoord

Bloemen in het bos bij Wassenaar voor de 13-jarige Anass.
Bloemen in het bos bij Wassenaar voor de 13-jarige Anass. Foto ANP/ Evert-Jan Daniëls

De 13-jarige Anass Aouragh, wiens lichaam begin februari in een bos bij Wassenaar werd gevonden, is niet aangezet tot zelfmoord. Wel komt uit groot onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie het beeld naar voren van een jongen die gepest werd. Het OM meldt echter dat er geen verband kan worden gelegd tussen beide zaken.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat een misdrijf is uitgesloten. Wel zijn er aanwijzingen voor zelfdoding; forensisch onderzoek wijst uit dat hij zichzelf heeft verhangen met zijn sjaal. Niet lang na het vinden van het jongetje zei de politie al ‘sterke aanwijzingen‘ te hebben dat er van een misdrijf geen sprake was.

Het OM komt tot de conclusie dat Anass werd gepest op school en eerder suïcidale gedachten had uitgesproken. Getuigen hebben verklaard dat op de dag van zijn vermissing tegen Anass zou zijn gezegd: “waarom pleeg je geen zelfmoord? Iedereen haat jou”. Andere getuigen ontkenden dit of zeiden dat dit niet zo stellig werd gezegd. Op school werd Anass uitgemaakt voor homo, werd er met brood en flesjes naar hem gegooid en werd hij vastgepakt en in de hoek geduwd. Maar een causaal verband met de zelfmoord kon niet gevonden worden tijdens het onderzoek.

Resultaten aangeboden aan Inspectie, zodat “lering getrokken kan worden”

Volgens het OM blijkt dat de school op de hoogte was van de pesterijen en dat de school een pestprotocol kent. Dat is ook toegepast in de situatie van Anass, maar het pesten ging desondanks door. De bevindingen over het pesten zijn aangeboden aan de Onderwijsinspectie, “zodat lering getrokken kan worden uit deze zaak”.

De politie deed sporenonderzoek, een forensisch technisch onderzoek en voerde sectie op het lichaam uit. Verder werd er ter plaatse uitvoerig sporenonderzoek gedaan, is er een buurt- en passantenonderzoek verricht en zijn er meer dan 70 getuigen gehoord. Onder hen leerlingen en medewerkers van de school van Anass. Ook zijn de computer- en telefoongegevens van de jongen onderzocht.

Vermist na het folders lopen

De 13-jarige Anass werd een dag voor de vondst van zijn lichaam al vermist. Hij bezorgde toen reclamefolders in de wijk Oostdorp in Wassenaar en kwam hierna niet zoals afgesproken naar huis. De politie startte toen onmiddellijk een onderzoek na de aangifte van vermissing. Daarbij werden een helikopter en een speurhond werden ingezet. De fiets van de jongen werd door twee jongens op de Katwijkseweg nabij recreatiepark Duinrell om acht uur die avond teruggevonden. Een dag later werd zijn lichaam in een bos gevonden.

NRC Handelsblad meldde kort na de dood van Anass dat de jongen onder toezicht van Jeugdzorg stond, maar dat het al langere tijd beter met hem ging. Jeugdzorg had ook “geen signalen gekregen dat hij dit van plan was”.