Geen hulp suïcidale illegalen

Vreemdelingen die vastzitten in vreemdelingendetentie, doen regelmatig een zelfmoordpoging. Ze worden daarna in de isoleercel geplaatst, terwijl ze psychische hulp nodig hebben. Dat zegt Elcke Bonsen, vertrouwensarts van verschillende gedetineerden.

Vreemdelingenadvocaat Frans-Willem Verbaas merkt geregeld dat cliënten suïcidaal zijn. Ze zeggen vaak dat ze zichzelf iets zullen aandoen. Soms proberen ze het ook. In beide gevallen worden ze in de isoleercel geplaatst. Hij vindt het niet verbazend dat veel illegalen in detentie suïcidaal zijn, omdat zij vaak kampen met een posttraumatische stressstoornis. „Officieel zouden ook gedetineerden medisch noodzakelijke zorg moeten krijgen. Medicijnen krijgen ze wel. De psychische begeleiding schiet tekort.”

In de isoleercel kunnen suïcidale gedetineerden met een camera in de gaten gehouden worden. Bonsen: „Ze weten niet hoe lang ze daar moeten zitten. En als ze er weer uitkomen, zijn ze niet behandeld. Zijn ze dan niet meer suïcidaal?”

Advocaat Huseyn Uzumcu heeft gemiddeld tien cliënten in vreemdelingendetentie. Hij is advocaat van een Moldaviër die 32 dagen aaneen in ‘de isoleer’ zat na pogingen tot zelfmoord. „Zelfmoordpogingen komen vaak voor. Ik maakt het jaarlijks drie à vier keer mee onder mijn cliënten in bewaring. Meestal snijden ze zichzelf.”

Het meldpunt vreemdelingendetentie herkent het beeld. Precieze cijfers over zelfmoordpogingen zijn er niet. Ook Justitie heeft geen cijfers. Het aantal zelfmoordpogingen wordt niet geregistreerd. Tussen 2008 en 2012 waren er twee zelfmoorden. Dit jaar hing de Rus Dolmatov zich op in vreemdelingendetentie.

Vertrouwensarts Elcke Bonsen: pagina 8-9