Film

The Sapphires

Als drie Aboriginalzussen in het midden van de jaren zestig aan een talentenjacht meedoen in een bar, worden ze met de nek aangekeken en uitgescholden door het blanke publiek. De Ier Dave Lovelace, die de deelnemers muzikaal begeleidt, ziet wel iets in het trio dat zich de Cummeragunja Songbirds noemt. Maar dan moeten ze wel die suffe countryliedjes achter zich laten en soul gaan zingen. Als ze een advertentie zien waarin bands worden gevraagd om voor Amerikaanse soldaten in Vietnam op te treden, besluiten ze auditie te doen. Eenmaal in Vietnam leggen schrijver Tony Briggs en regisseur Wayne Blair, beiden van Aboriginalkomaf, een parallel tussen de vrouwengroep en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Infancia clandestina

Argentinië is nog steeds niet uitgefilmd als het gaat om de gevolgen van de periode van de dictatuur, de zogenaamde ‘vuile oorlog’. Infancia Clandestina voegt een heel persoonlijk hoofdstuk aan die gruwelgeschiedenissen toe. Regisseur Benjamín Ávila groeide als kind van verzetsstrijders in halve onderduik en illegaliteit op, verloor zijn vader en zijn lievelingsoom, terwijl het lot van zijn verdwenen moeder nog steeds onzeker is, en zijn halfbroer als baby werd gekidnapt en pas jaren later teruggevonden. Die jeugdherinneringen verwerkte hij tot een impressionistische coming-of-agefilm, waarin de meest traumatische ervaringen door middel van tekeningen of geanimeerde sequenties worden verteld.

Frances Ha

Ze zijn net een gelukkig getrouwd stel, maar dan zonder de seks. Zo omschrijft eind-twintiger Frances haar kleinemeisjesvriendschap met Sophie. Ze doen alles samen. Rondhangen, tv kijken, nepvechten in ’t park. Als haar vriendje haar voorstelt om te gaan samenwonen, en Sophie dat met dat van haar ook daadwerkelijk doet, voelt Frances zich verward en verraden. Ook als een vriendschap ‘uitgaat’ kan dat je hart breken.

Cinema Zuid: Weapons of Choice

Over de hand, het woord, de bom, het pistool, het gedicht en nog veel meer als wapen. Een avond vol ultrakorte films, mini-interviews, kunst, poëzie, jong, oud, én met als uitsmijter de decennialang verboden fictieve documentaire The War Game van de Brit Peter Watkins. Verder met nieuw werk van de Belgische Documenta X-ster Johan Grimonprez, het Finse animatietalent Erkka Nissinen, Jos Houweling, Mels van Zutphen en Claudi Sola, ouder werk van Roma Signer en Guido van der Werve, en polygoonmateriaal uit het Archief voor Beeld en Geluid.

27 juni, 19 uur. Eye, Amsterdam. www.eyefilm.nl