film

Thriller

Now You See Me

Regie: Louis Leterrier. Met: Woody Harrelson. Michael Caine, Morgan Freeman. In: 85 bioscopen. **

In Now You See Me voeren vier goochelaars onder de naam de Four Horsemen grote goochelshows op. Tijdens hun optredens beroven ze een bank en stelen ze geld van een miljonair. Wel voor een goed doel: zowel bank als miljonair was betrokken bij oplichtingspraktijken vlak na orkaan Katrina. De slachtoffers krijgen het gestolen geld. Het verhaal is onderhoudend maar onaannemelijk. Dat je in een film over goochelaars in het ootje wordt genomen, is te verwachten. Wat dus als verrassing bedoeld is, zie je van tevoren aankomen. Het wachten op dit konijn uit de hoed duurt een eeuwigheid – de film is met bijna twee uur veel te lang.

Humor

Despicable Me 2

Regie: Pierre Coffin, Chris Renaud. Met stemmen van Steve Carell, Kristen Wiig. In: 254 bioscopen. ****

In de animatiehit Despicable Me (2010) wilde Gru graag de grootste gemenerik aller tijden zijn. Uiteindelijk bleek hij een klein hartje te hebben en nam hij de zorg over drie weeskindjes op zich. Gru is een brave huisvader geworden.

In de openingsscène van Despicable Me 2 blijkt dat desondanks de misdaden nog niet de wereld uit zijn. Andere meestercriminelen hebben Gru’s rol overgenomen en ontvreemden een heel laboratorium. De Anti-Villain League (AVL) roept daarop de hulp van Gru in. Gru krijgt hulp van geheim agent Lucy, die sociaal even onhandig is. Het begin van een romance?

In Despicable Me 2 is een grotere rol weggelegd voor de minions, de geelgekleurde kleine helpers van Gru. Zij zorgen voor de absurdste momenten. De avonturen van Gru en Lucy voeren langs kleurrijke bijfiguren, waarbij de makers niet terugschrikken voor soms vet aangezette etnische typetjes zoals de Mexicaan El Macho. Net als in de eerste film is Despicable Me 2 volgestopt met details in de achtergrond. Het levert een film op die nauwelijks onderdoet voor het origineel. Vooral de finale is hilarisch, waarin een schitterende versie van de Village People’s Y.M.C.A. opduikt. Wie denkt dat het origineel al camp genoeg is, staat een verrassing te wachten.