Europees Hof wijst klacht Moeders Srebrenica af

De Moeders van Srebrenica tijdens een protest in 2007 bij het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken. Foto ANP / Robert Vos

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft een klacht van de Moeders van Srebrenica tegen Nederland afgewezen. Net als de Hoge Raad in Nederland eerder al bepaalde, vindt het hof dat de Verenigde Naties niet vervolgd kunnen worden voor de moord op duizenden moslims uit de Bosnische stad.

De reden is dat de VN immuun zijn voor rechtsvervolging in Nederland.

De Moeders van Srebrenica proberen al sinds 2007 de VN voor de rechter te krijgen om die te laten beoordelen of de VN aansprakelijk zijn voor het bieden van onvoldoende bescherming tegen de Servische troepen die de stad belegerden.

De moeders stelden dat Nederland met het arrest van de Hoge Raad fundamentele mensenrechten schendt. De moslimmoeders wordt toegang tot de rechter en effectieve rechtsbescherming ontzegd, zo betoogden hun advocaten eerder. Volgens hen betekent de uitspraak dat de VN de enige internationale organisatie ter wereld zijn die boven de wet staat.

Volgens het hof dient de immuniteit van de VN echter een legitiem doel. Op deze wijze wordt voorkomen dat landen zich mengen in de belangrijkste missie van de VN om internationaal de vrede en veiligheid te bewaren.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaarbewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend moslimmannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord. (Novum)