EU eens over beleid crisisbanken - belastingbetalers worden ontzien

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (m) hier in gesprek met collega-ministers van Financiën Luis de Guindos (Spanje, l) en Anders Borg (Zweden) tijdens een bijeenkomst in Luxemburg vorige week.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (m) hier in gesprek met collega-ministers van Financiën Luis de Guindos (Spanje, l) en Anders Borg (Zweden) tijdens een bijeenkomst in Luxemburg vorige week. Foto AP/ Geert Vanden Wijngaert

De Europese ministers van Financiën zijn het vannacht eens geworden over de regels voor de redding of het laten omvallen van banken. Investeerders en rijke spaarders zullen de kosten hiervan op zich moeten gaan nemen en niet langer de belastingbetalers, schrijft persbureau Reuters.

Rijke spaarders zijn de spaarders met meer dan 100.000 euro op hun rekening. Reuters spreekt van een ‘boost’ voor EU-leiders, die nu kunnen laten zien dat ze grip krijgen op de financiële crisis die in 2007 begon met het bijna omvallen van de Duitse bank IKB. De EU is een stap dichter bij een einde aan de veel bekritiseerde bail-outs van banken waaraan belastingbetalers ook moesten bijdragen.

Met de overeenstemming voor nieuw beleid wordt gebroken met het idee dat spaarders nooit hun spaargeld kunnen verliezen. Landen hebben wel flexibiliteit wat betreft het beslissen over wanneer en hoe verliezen op te dragen aan schuldeisers. Er werden ook regels overeengekomen wat betreft de volgorde van beleid wanneer een bank dreigt om te vallen, schrijft de NOS.

Voor redding Cyprus waren spaarders al deels verantwoordelijk

De Europese Unie heeft een equivalent van een derde van haar economische productie gebruikt om banken te redden tussen 2008 en 2011. Daarbij werd gebruikgemaakt van belastinggeld. In Cyprus werden voor het eerst verliezen ook verhaald op grote spaarders. Deze benadering lijkt nu, volgend op het vannacht overeengekomen beleid, te kunnen worden uitgevoerd in andere landen. Voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ontkende dat de aanpak op Cyprus een blauwdruk zou zijn voor de rest van Europa, nadat hij dat in een interview zou hebben gezegd.