Opinie

De kwaal centraal

Staci is te dik. Sterker nog, ze is de dikste deelnemer ooit van Obese. Geen kandidaat die zoveel gewicht moet meetorsen als deze jonge moeder uit Texas. Dat moet veranderen vindt Staci en dat vindt presentator Chris Powell ook.

Te dik. Buitengewoon behaard. Verrotte boventanden. Bulten, vlekken, obstipatie. Geen aandoening die niet al eens op tv is geweest. Waren ziekenhuizen ooit slechts het decor voor series over liefde, roddel en ruzie, nu staat de kwaal steeds vaker zelf centraal. In Gênante Lijven, Obese, Embarrassing Bodies en Je Zal Het Maar Hebben komt de hele medische encyclopedie voorbij.

Het is de combinatie van afschuw en verwondering. De laatste wint. Wanneer zie je nu iemand van 207 kilo in zijn ondergoed?

De Amerikaanse Obese-serie die nu op RTL 4 wordt uitgezonden, kent ook een Nederlandse variant. Het concept is steeds hetzelfde: iemand is te zwaar, krijgt een coach en wordt een jaar lang gevolgd. Je ziet de transformatie. Sporten gaat makkelijker, het zelfvertrouwen groeit. Je ziet broeken waar ze opeens met een heel gezin in passen.

Als kijker voel je je beter, slanker, geslaagder, is het idee. Al duwen ze de kandidaten in de Amerikaanse versie wel erg diep in de modder. Omdat de dikkerds zogenaamd niet op een gewone weegschaal kunnen, worden ze meegenomen naar een laadstation voor vrachtwagens. Daar worden ze op de weegschaal voor vracht gezet. Bovendien is er een grotere rol voor de ijdele presentator die de hele tijd in de camera praat. Chris Powell, immer in sportpak, vindt alles amazing. „Ruim tweederde van je lichaam is vet!” „Ik heb echt nog nooit zo’n dikke kandidaat gehad.” Wendy van Dijk doet het qua inlevingsvermogen beter.

Op SBS 6 vormen lichamelijke ongemakken de basis voor de Lijf Show. Samen met dramaserie Dokter Tinus (over een plattelandsdokter) maakt het de woensdagavond van SBS 6 opeens een kijkcijfersucces. Marc Klein Essink is quizmaster. In een goedkoop decor met hier en daar een skelet, nemen twee koppels bekende Nederlanders het tegen elkaar op. De vragen zijn eenvoudig, maar als quiz is het best vermakelijk. Kun je blind worden als je op je stuitje valt? Bevatten verse groenten meer vitamines dan diepvriesgroenten? Welke ziekten gaan vanzelf over? En tussendoor biechten de deelnemers natuurlijk hun eigen kwalen op.

Nextredacteur Lineke Nieber vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.