Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Achmea verzwijgt beloning topbestuurders

Het hoofdkantoor van Achmea in Zeist.
Het hoofdkantoor van Achmea in Zeist. Foto ANP / Lex van Lieshout

Achmea, met 5,5 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland, publiceert de beloning van zijn topbestuurders niet meer. In tegenstelling tot directe collega’s heeft de zorgverzekeraar informatie over beloningen uit zijn jaarverslag geschrapt, meldt NRC Handelsblad vandaag.

In 2011 was voorzitter Roelof Konterman van Achmea Zorgverzekeraar met een jaarsalaris van 512.962 euro de best verdienende zorgverzekeraar.

Achmea weigert toe te lichten waarom het de individuele beloning van bestuurders van de zorgdivisie niet meer bekendmaakt. Een woordvoerder verwijst desgevraagd naar het jaarverslag voor het gehele concern. “Achmea is niet alleen zorgverzekeraar, maar ook onder meer schadeverzekeraar en levensverzekeraar”. Hij wijst erop dat de onderneming geen regels overtreedt.

Andere verzekeraars publiceren cijfers wel

De drie andere grote zorgverzekeraars, VGZ, CZ en Menzis, maken wel de beloningen van hun bestuurders over 2012 bekend. De hoogte van die salarissen is een terugkerend onderwerp in de Tweede Kamer. Omdat de zorgverzekeraars met collectief geld werken – de premies die via loon worden afgedragen en de verplicht betaalde ziektekostenpremies – eisen met name de linkse partijen lagere beloning. Voor zorgverzekeraars geldt dit jaar een ‘kale’ salarisnorm van maximaal 300.000 euro. Hun totale beloning komt daardoor in de praktijk boven de vier ton uit.

De zorgdivisie van Achmea, bekend van onder meer Zilveren Kruis, Avéro, Agis en FBTO, deponeerde deze maand als laatste van de grote verzekeraars zijn jaarverslag bij de Kamer van Koophandel. De zorgverzekeraar publiceert zijn jaarverslag ook later dan de ziekenhuizen die hun cijfers eind mei publiceerden.

Juist Konterman, toen nog bestuursvoorzitter van Achmea’s zorgtak, uitte eerder dit jaar scherpe kritiek op de Nederlandse ziekenhuizen. Hij vond dat ze hun cijfers zo traag bekendmaakten, veel te laat informatie aanleverden en laat zijn met het indienen van hun declaraties. De brutobeloning van bestuurders van andere grote zorgverzekeraars steeg vorig jaar met gemiddeld 4 procent, bijna het dubbele van de salarisontwikkeling in de sector.

Achmea beweert ‘zeer transparant’ te zijn

Achmea noemde de berichtgeving van “enkele media” later vanmiddag in een reactie “absoluut onjuist”. De verzekeraar zegt juist “zeer transparant” te zijn over de beloning van bestuurders en verwijst naar een rapport op de eigen site. Achmea zegt dat ook de salarissen van zorgbestuurders openbaar worden gemaakt, zoals dat wettelijk is voorgeschreven.

Onze economieredacteur Jeroen Wester zegt in een reactie op het persbericht van Achmea:

“Feit is dat Achmea beloning van individuele bestuursleden van de zorgdivisie niet bekend maakt in tegenstelling tot haar branchegenoten. Feit is ook dat Achmea dat in het verleden wel bekendmaakte. De zorgverzekeraars maakt dit voor het eerst niet meer bekend in haar jaarverslag noch in dat van het concern Achmea waaronder ook een levens- en schadeverzekeraar ressorteren. Het is feitelijk onjuist dat Achmea de berichtgeving als “absoluut onjuist” kwalificeert.”