Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Aaralyn lijkt een superschattig meisje. En dan wordt het allemaal heel metal

‘I can’t wait to hear your sweet music’, aldus een van de juryleden van America’s Got Talent tegen de zesjarige Aaralyn. Want dat verwacht hij bij het schattige kleine meisje dat voor hem staat. Ze gaat zingen, haar broer achter de drums. Maar er is niets schattigs aan: Aaralyn is van de metal. Ze is een hit op het internet, maar dat was ze al eerder.

Videostill van optreden op YouTube

‘I can’t wait to hear your sweet music’, aldus Howard Stern, een van de juryleden van America’s Got Talent tegen de zesjarige Aaralyn. Want dat verwacht hij bij het schattige kleine meisje dat voor hem staat. Ze gaat zingen, haar broer achter de drums. Maar er is niets schattigs aan: Aaralyn is van de metal en dus hoort een verbaasde jury en een even zo verbaasd publiek het kleine meisje al gruntend het eigen nummer ‘Zombie Skin’ vertolken. Uiteraard is ze meteen een hit op het internet, maar dat was ze met haar broertje al wel eens eerder.

http://youtu.be/VhQK-6iI7cI

Het resultaat: twee rode kruizen, een verwarde Heidi Klum en een ‘Scary Spice’ die ‘officially scared’ is. Maar goed, de kids mogen wel door.

Ze timmeren al even aan de weg

Iets in de iets te opvallende opmerking ‘can’t wait to hear your sweet music’ lijkt een beetje weg te geven wat we vaak van talentenshows denken: dit doen ze erom, want ze weten dondersgoed wat er hier staat te gebeuren. En hoe zouden ze dat moeten weten? Nou, het schattige meisje en haar broertje timmeren al enige tijd aan de internetweg en hebben al een paar keer de media gehaald. Aaralyn en drumbroer Izzy vormen het bandje Murp. De manager: paps.

Wat kunnen we opmaken uit de bio van het bandje op Facebook? Nou, ze begonnen al in 2010 als Murp (toen was het meisje dus nog maar 3 (!)), omdat ze koste wat kost in Nickolodeon-show iCarly wilden spelen. Dit was hun eerste nummer, waarin Aaralyn haar onvrede bezingt (bekrijst) over haar dat in een staart moet:

Dat nummer werd toen al opgepikt door enkele media, waaronder het populaire Buzzfeed. In deze video krijst Aaralyn er trouwens lustig op los, maar lijkt het nog niet echt bewust. Gokje: pa dacht ‘laten we hier iets mee doen en laten we het lekker metal maken’. Het genre van de band middelt volgens de maker van de Facebookpagina tussen ‘Cabbage Thrash, Rock Adorable, Kiddie Punk en Happening Art’. Juist ja. En de inspiratie van de band? Suiker, vooral suiker.

Goed, vele video’s zijn er inmiddels gemaakt: van eigen werk tot covers. Zoals het eigen ‘Lullaby Crash’, met teksten als “So tell me what you want! What you really really want! I want to OHHHHHHH!”. Maar die tekst kenden we al ergens van.

Of een cover van Nirvana-klassieker ‘Smells Like Teen Spirit’:

En er was ‘Zombie Skin’, hetzelfde (eigen) nummer dat bij America’s Got Talent werd gespeeld. Het verscheen negen maanden geleden al online en werd toen al ontdekt. Door website Loudwire dat dit schreef:

“Get ready to meet your new favorite band. Fronted by the most extreme five-year-old frontwoman to ever pick up a mic, the band Murp combines groove and doom metal characteristics with a shrieking vocalist and an image that will make you go, ‘Awwwwww.’”

Maar goed, nu probeert Murp het dan echt voor een heel groot publiek. Want waarom ook niet? Maar muzikaal verbleekt het natuurlijk bij die andere metalkindsterretjes van Unlocking the Truth.