‘Snowden nog in Moskou’

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren bevestigd dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in de transitruimte op het vliegveld van Moskou verblijft. Maar nog altijd niet helder is waarom hij niet naar Ecuador is doorgereisd, zoals aanvankelijk Snowdens bedoeling leek. Opmerkelijk is eveneens dat niemand hem nog op de luchthaven van Moskou heeft gezien sinds hij daar, naar wordt aangenomen, zondag arriveerde.

Poetin wees het verzoek van de Amerikaanse regering om Snowden uit te leveren af. Washington wil de vroegere CIA-medewerker berechten voor het zonder toestemming in omloop brengen van informatie over de afluisterpraktijken van Amerikaanse inlichtingendiensten. „Hij kwam aan als transitpassagier”, zei Poetin gisteren op reis in Finland. „Hij had geen visum nodig of andere documenten. Snowden wordt net als andere transitpassagiers behandeld, zei Poetin. Hij ontkende dat er contact zou zijn geweest tussen Snowden en de Russische inlichtingendiensten. Dit laatste wordt door velen echter met een korrel zout genomen.