Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: omvangrijk archief Anne Frank weg uit Amsterdam

Foto EPA

De Anne Frank Stichting moet een groot archief met brieven, foto’s en documenten van de familie Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds in het Zwitserse Bazel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald, meldt Eenvandaag. Het fonds wilde het materiaal terug, maar de stichting hield vast aan een bruikleenovereenkomst.

De stichting, die het Anne Frank Huis in de hoofdstad beheert, en het fonds werkten jarenlang samen om de archieven met originele brieven van Anne Frank en vele foto’s te ontsluiten voor publiek. Dit gebeurde met bruiklenen in Amsterdam, hoewel Otto Frank, de vader van de beroemde dagboekschrijfster, het materiaal had nagelaten aan het fonds.

Het Zwitserse fonds eiste het materiaal in 2010 terug. De Anne Frank Stichting verzette zich daartegen. Volgens de stichting liep het bruikleen tot 2017. Het archief, met veel foto’s van Anne en haar zus, is bovendien ‘onlosmakelijk verbonden’ met het Achterhuis aan de Prinsengracht, zei de stichting.

Het juridische conflict gaat niet over het dagboek van Anne Frank. Het fonds bezit daarvan de auteursrechten. Het dagboek zelf schonk Otto Frank aan de Nederlandse staat. (Novum)