Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabo-bankier waarschuwt voor te veel macht zorgverzekeraars

Michel van Schaik van Rabobank: "Ziekenhuizen zullen gedwongen worden meer uit te besteden.”
Michel van Schaik van Rabobank: "Ziekenhuizen zullen gedwongen worden meer uit te besteden.” Foto Robin Utrecht

Het evenwicht in het zorgstelsel wordt verstoord doordat de macht van zorgverzekeraars te groot wordt. De verzekeraars lopen te weinig risico en zij kunnen ziekenhuizen hun wil opleggen. Dat zegt bankier Michel van Schaik van Rabobank in een gesprek met NRC Handelsblad.

“Als je ziet wat er met apothekers of fysiotherapeuten gebeurt. Daar kunnen zorgverzekeraars standaardcontracten opleggen met de benadering: take it or leave it.”

De bank vindt dat zorgverzekeraars nu te vaak kortlopende contracten met ziekenhuizen sluiten, en zal hen daarop aanspreken. “Daardoor lopen zij beperkt risico”, zegt Van Schaik.

“Terwijl wij ons voor twintig of dertig jaar committeren met een lening. Dat is niet evenwichtig. Daarom vinden wij het ook gewenst dat zorgverzekeraars voor meer dan één jaar zorg gaan inkopen, bijvoorbeeld voor vijf jaar.”

‘Als het zo moet, doen we niet meer mee’

De Rabobank heeft in de zorg voor circa 7,5 miljard aan leningen verstrekt en is bij ruim één op de drie grote ziekenhuizen kredietverstrekkers. Van Schaik noemt het onacceptabel dat in de inkoopcontracten het ziekenhuis de verzekeraar allerlei zekerheden geeft, waardoor er te weinig onderpand voor de bank overblijft.

“Als verzekeraars die verpanding onmogelijk maken, dan zeggen wij als bank: als het zo moet, doen we niet meer mee. Wij willen daar op korte termijn overeenkomst over hebben met de verzekeraars.”

‘Artsen mogen niet zomaar bijklussen’

Rabobank blijkt bij de kredietverstrekking vergaande strekkende eisen te stellen aan het doen en laten van ziekenhuizen. Medisch specialisten mogen niet bijklussen. Van Schaik:

“Het is allemaal wel mooi, zo’n vrijgevestigde dokter. Maar wij spreken voorafgaand aan nieuwbouw dan wel af dat artsen niet zomaar gaan bijklussen. Wij gaan niet meemaken dat wij een groot ziekenhuis financieren en de dokters vervolgens denken: we gaan aan de overkant van de straat even een privékliniekje beginnen, waarna de leegstand het probleem van het ziekenhuis is. We willen daarnaast dat artsen vanuit hun maatschap mee investeren.”

Van Schaik is kritisch over de vele ziekenhuisfusies. Fusie is volgens hem machtsgedreven “met een soort fictie dat ziekenhuizen synergievoordelen gaan halen. Wij geloven juist meer in ontvlechting.”

Lees vanmiddag in NRC het volledige interview met Michel van Schaik.