Paus stelt onderzoekscommissie in naar bank Vaticaan

Paus Franciscus maakte vandaag bekend een onderzoekscommissie in te stellen naar de bank van het Vaticaan. Die moet meer "in harmonie" met de missie van de Kerk gaan werken.
Paus Franciscus maakte vandaag bekend een onderzoekscommissie in te stellen naar de bank van het Vaticaan. Die moet meer "in harmonie" met de missie van de Kerk gaan werken. Foto Reuters / Tony Gentile

Paus Franciscus heeft een commissie ingesteld die de bank van het Vaticaan moet onderzoeken. De onderzoekscommissie is ingesteld vanwege nieuwe witwaspraktijken, schrijft persbureau AP.

De commissie bestaat uit vijf mensen, onder wie vier kerkvoogden en een hoogleraar van Harvard, meldt Reuters.

De bank van het Vaticaan wordt al jaren geplaagd door schandalen. Italiaanse banken zouden de Vaticaanse bank als dekmantel gebruiken om illegale deals te verbergen, zoals fraude en belastingontduiking.

In februari benoemde het Vaticaan al de Duitse advocaat Ernst von Freyberg als nieuwe hoofd van het Instituut voor Religieuze Werken, de bank van het Vaticaan. De bank moet volgens onder andere de Europese Unie grondig worden hervormd.

Het moderniseren van het Instituut voor Religieuze Werken is een van de opdrachten van Von Freyerberg en paus Franciscus. De Europese Unie heeft geklaagd dat het instituut niet voldoende onderneemt tegen witwassen van crimineel geld, belastingontduiking en financiering van terrorisme. Afgelopen najaar riep voormalig paus Benedictus daarom een commissie in het leven die moet zorgen voor meer transparantie in de geldzaken van het Vaticaan. Het werk van die commissie tot een goed einde brengen zal een lastige taak worden voor paus Franciscus.