Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nederlands Symfonieorkest moet tóch wel een nieuwe naam

Muzikanten van het Nederlands Symfonieorkest spelen (in aanwezigheid van staatssecretaris Halbe Zijlstra) op het Centraal Station in Den Haag ter gelegenheid van de lancering van een nieuwe cd.
Muzikanten van het Nederlands Symfonieorkest spelen (in aanwezigheid van staatssecretaris Halbe Zijlstra) op het Centraal Station in Den Haag ter gelegenheid van de lancering van een nieuwe cd. Foto ANP / Marco de Swart

Het Nederlands Symfonieorkest moet met ingang van seizoen 2014-2015 toch weer op zoek naar een nieuwe naam. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald, meldt een woordvoerder. De naam lijkt te veel op die van het Nederlands Philharmonisch Orkest. De rechtbank in Amsterdam stelde vorig jaar het Nederlands Symfonieorkest nog in het gelijk.

Tot anderhalf jaar geleden heette het Nederlands Symfonieorkest nog het Orkest van het Oosten. Omdat het gezelschap in het buitenland al Netherlands Symphony Orchestra werd genoemd, wilde het de naam aanpassen. Maar dat was tegen het zere been van het Nederlands Philharmonisch Orkest, dat vorig jaar april een kort geding aanspande.

Een woordvoerder van het Nederlands Symfonieorkest laat weten het vonnis te bestuderen. De zegsman verwacht vanavond of donderdag te kunnen zeggen wat het gezelschap gaat doen. (Novum)