Maak uw eigen ijsjes van Jamin

Toen mijn kinderen van de week een zak drop aan het volscheppen waren bij Jamin, viel me ineens op hoe weinig deze snoepwinkel door de jaren heen veranderd is. Andere winkelketens worden om de haverklap gerestyled of opgedoekt, maar Jamin gaat ijzerenheinig door op oude voet. Met hetzelfde oranjerode logo en dezelfde wit-stenen vloeren. Ook het assortiment lijkt niet veel veranderd. Veel toppers uit mijn jeugd zijn nog steeds verkrijgbaar. Zoals schuimblokken: van die geel-roze vierkanten met een hele vreemde consistentie. Een soort extreem zoet astronautenvoer. En de trechtervormige ijsjes met onderin een kauwgombal zijn er ook nog. Fantastische uitvinding, had je eerst dat ijs en daarna als klap op de vuurpijl ook nog eens snoep. Maar wat ik nooit meer zie, is de ijssandwich. Een stuk ijs dat aan een kant bedekt was met chocola, plus twee bordkartonnen wafeltjes om eromheen te leggen.

Geen nood, zo’n ijsje tussen twee koekjes maak je thuis natuurlijk eenvoudig zelf. Deze versie kan ik zeer aanraden: kleine macadamianootkoekjes met daartussen chocola en roomijs. Een soort ijs-petitfours

Doe de zachte boter en de suiker in een kom en mix ze goed door elkaar tot een bleke luchtige massa. Voeg dan het eiwit toe en zeef de bloem erboven. Mix alles even door. Doe de macadamianoten in de keukenmachine en maal ze tot kruimels. Wie geen keukenmachine heeft: doe de noten in een plastic zakje en sla er hard en doortastend op met een deegroller of een ander zwaar voorwerp. Roer daarna de nootjes door het deeg.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg negen kleine hoopjes van het deeg op een met bakpapier belegde bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes, want het deeg spreidt uit. Bak de koekjes in twee shifts in ongeveer 10 minuten gaar . Ze worden bruin aan de randen, maar blijven in het midden tamelijk bleek.

Smelt de chocola au bain marie; zet een kom in een pan, maar zorg dat de bodem van de kom de pan niet raakt en zet het vuur niet te hoog. Doe de in stukken gebroken chocola in de kom en laat zachtjes smelten. Zorg dat het water niet boven het kookpunt komt; als de chocola te heet wordt, wordt ’ie taai en onhandelbaar. Smeer de platte zijde van de koekjes in met chocola en laat een beetje drogen. Leg er dan een plakje ijs op, druk er nog een koekje bovenop (met de choco-zijde naar beneden) en snij uitstekend ijs langs de zijden weg. Laat ze nog even opstijven in de vriezer.