Gillard verliest strijd om leiderschap - Rudd terug als premier Australië

De Australische premier Gillard is in een leiderschapsstrijd verwikkeld met oud-premier Rudd.
De Australische premier Gillard is in een leiderschapsstrijd verwikkeld met oud-premier Rudd. Foto EPA / Lukas Coch

De Australische premier Julia Gillard heeft de vertrouwensstemming binnen de Labor-partij over het leiderschap verloren van oud-premier Kevin Rudd. Dat heeft de BBC vanochtend gemeld. Gillard kreeg 45 stemmen en Rudd 57, waardoor Gillard zal vertrekken en Rudd de nieuwe premier wordt.

Gillard is volgens onze correspondent in Azië Melle Garschagen nog premier tot ze de gouverneur-generaal haar ontslag aanbiedt, hoewel het op dit moment nog onduidelijk is of en wanneer ze dat gaat doen, twittert Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Er lijkt in Australië onduidelijkheid of Gillard nu al haar ontslag als premier aanbiedt of nog aanblijft. Laatste zou apart zijn.

Gillard besloot eerder vandaag het vertrouwen van haar partij te vragen na berichten dat er binnen de partij een petitie rondging om een speciale partijberaad bijeen te roepen over haar positie. Gillard was sinds 2010 premier. Ze verving toen Rudd, die uit de gratie was geraakt. In 2012 won Gillard een stemming binnen de Labor-partij van Rudd met 71 tegen 31 stemmen. In februari van dit jaar vroeg Gillard opnieuw het vertrouwen van haar partij. Toen weigerde Rudd tegen haar in het strijdperk te treden.

Vandaag moest Gillard in de vertrouwensstemming het onderspit delven. Voor de impopulariteit van Gillard zijn een aantal redenen, vertelt Garschagen:

“De economie draait weliswaar iets beter dan die van Europa, maar desondanks is er bijna geen groei. Ook is er veel kritiek op het Australische asielbeleid. Bij de parlementsverkiezingen van september dreigde Labor gehalveerd te worden.”

Rudd omstreden, maar nu de populaire man

Rudd is volgens Garschagen ook omstreden, maar op dit moment wel “de populaire man” binnen Labor. Hij kondigde eerder vandaag aan te willen meedingen naar het leiderschap van de Labor-partij:

“In het belang van het land denk ik dat het tijd is dat deze kwestie wordt opgelost. Ik geloof met heel mijn hart dat ik het de Australische bevolking verschuldigd ben hen een levensvatbaar alternatief te bieden.”

Garschagen denkt dat veel leden van Labor denken dat de partij met Rudd meer kans maakt op een comeback bij de verkiezingen, waarin hij het zal moeten opnemen tegen oppositieleider Tony Abbott:

“Hij heeft als oud-premier veel ervaring en wordt meer als een staatsman gezien. Bij Labor denken ze dat hij de strijd aan kan binden met Abbott, een gehaaide en scherpe rechtse politicus.”

‘Vlammende afscheidsspeech’ van Gillard

In haar afscheidsspeech noemde Gillard waar ze trots op is in haar loopbaan als premier:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Gillard trots op carbon tax, hervormingen gezondheidszorg. Trots op banden met China, VS en India. Trots op troepen in Afghanistan.

Ook zei ze dat het voor de volgende vrouw makkelijker wordt om premier te worden:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Gillard:,,being a woman doesn’t explain everything about my time as pm, nor does it explain nothing. Will be easier for next woman to be pm”

Garschagen vond het knap hoe vlammend haar speech was, maar dat de Australische pers daar anders over dacht:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Ongeacht politieke voorkeur is het knap hoe Gillard vlammende speech houdt, twee uur nadat ze haar baan is kwijt geraakt.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Aussie commentatoren merken op dat Gillard in privé slim, vriendelijk en aardig overkwam, maar voor de camera’s weinig warmte uitstraalde.

Australië in het najaar naar de stembus

De Australiërs zouden op 14 september naar de stembus gaan. Abbott heeft Gillard eerder opgeroepen de stembusgang te vervroegen naar begin augustus. Het is nog onduidelijk of Rudd de verkiezingen naar voren haalt, aldus Garschagen:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Onduidelijk of winnaar Rudd de verkiezingen naar voren haalt. Vroegst mogelijke datum is begin augustus.