In extase zonder xtc

ZIEN // DOCUMENTAIRE IN EXTASE VANDAAG, 21.15 EN 23.00 UUR Eye Amsterdam € 15, inextase.nl, ***

Geen uitgemergelde tieners en kaken op half zeven in deze documentaire. Ondanks de titel focust In Extase nou eens niet op dat ene onderwerp waar dance altijd mee wordt geassocieerd. Regisseur Ruud Pelgrum laat dj’s en producers uitleggen waarom de muziek zelf je in hogere sferen brengt. First lady of techno Sandrien kruipt achter de laptop en vertelt waarom een vierkwartsmaat stuwend is. We zien Joris Voorn twee tracks in elkaar mixen op Awakenings en dat thuis voorbereiden achter de pc. Context is er ook: Isis duidt waarom we bij gebrek aan geloof en kerk samenkomen in de club. Spraakwolkjes en tekeningen geven beeldend uitleg over techniek en historische feitjes, al zijn die soms wat summier. Nostalgische beelden van een feestende Isis en snelwegraves ontbreken dit keer, maar de film geeft de leek goede basisuitleg over wat dance - hoe breed ook - van origine is: een muziekstroming.