Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hooggerechtshof VS: getrouwde homo’s zelfde rechten als hetero’s

Er wordt gejuicht bij 'The Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Community Center' na de uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof.
Er wordt gejuicht bij 'The Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Community Center' na de uitspraak van het Amerikaans Hooggerechtshof. Foto AFP / Timothy Clary

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft de Defense of Marriage Act (DOMA) uit 1996 deels ongrondwettig verklaard. De uitspraak heeft gevolgen voor de staten die het homohuwelijk al toestaan. Getrouwde homostellen kunnen nu aanspraak maken op dezelfde rechten als heterostellen.

In de wet staat dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Staten mogen homo’s laten trouwen, maar deze wet zorgde ervoor dat ze niet dezelfde financiële rechten hebben als heteroseksuele stellen. Vijf rechters stemden er voor om DoMA deels te schrappen, vier waren tegen. Rechter Anthony Kennedy:

“Onder DOMA werden de levens van getrouwde homoseksuele stellen zwaarder gemaakt, per decreet van de regering, op zichtbare en openbare manieren.”

Dat de wet nu ongrondwettig is verklaard is volgens Obama een “historische stap”:

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Today’s DOMA ruling is a historic step forward for #MarriageEquality. #LoveIsLove

Ook in Californië mogen homo’s weer trouwen

Het Hooggerechtshof deed ook een uitspraak over het homohuwelijk in Californië. In de Amerikaanse staat konden homo’s vanaf mei 2008 trouwen. Een half jaar laten stemden kiezers in Californië echter voor een wettelijk verbod op het homohuwelijk. Een hof in de staat stelde begin vorig jaar al dat dit verbod, Proposition 8, niet grondwettelijk was, maar tegenstanders gingen in beroep.

Het Hof oordeelde vandaag dat de tegenstanders niet het recht hadden om tegen de eerdere uitspraak in beroep te gaan. Hierdoor blijft de beslissing van de lagere rechtbank van kracht en kunnen homoseksuelen nu ook weer trouwen in Californië.

In peilingen allang uitgemaakte zaak

Gelet op landelijke peilingen is het homohuwelijk in de VS allang een uitgemaakte zaak. Een meerderheid van de bevolking (58 procent) is voor landelijke invoering. Maar de ontwikkeling van homorechten gaat niet gelijk op met deze toegenomen steun. In 38 staten wordt het homohuwelijk expliciet in de wet verboden. Onze correspondent Guus Valk twittert:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Fox News commentator RT @toddstarnes Supreme Court overrules God.

Elke staat bepaalt afzonderlijk of het homohuwelijk wordt toegestaan. Het homohuwelijk is momenteel toegestaan in twaalf Amerikaanse staten en in Washington. Er zijn 38 staten die een verbod op het homohuwelijk hebben opgenomen in hun grondwet.